Rusya’ya bağlı Başkurdistan’da protesto eyleminde polisle çatışma

Rusya’ya bağlı federal bir cumhuriyet olan Başkurdistan’da bir muhalifin dört yıl hapis cezasına çarptırılmasını karşı düzenlenen protesto gösterisine polisle çatışmalar yaşandı.

Sosyal ağlarda yayınlanan videolarda, yaklaşık 17 bin nüfuslu Baymak kasabasında sıcak tutan giysiler giymiş protestocular, çevik kuvvet kalkanları giyen polise kartopu atarken görüldü.

Her türlü eleştirinin hapisle cezalandırılabildiği Rusya'da sokaklarda bu tür öfke patlamaları nadiren yaşanıyor.

Sivil toplum kuruluşu OVD-Info'ya göre gösteriye 6 bin kişi katıldı ve yaklaşık yirmi kişi polis tarafından gözaltına alındı. Rus polisi, göstericilere göz yaşartıcı gazlarla müdahalede bulundu.

Başkurdistan'daki enerji kaynaklarının sömürülmesine karşı mücadele eden ve Moskova'nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan aktivist Fail Alsinov, Baymak mahkemesi tarafından günün erken saatlerinde "nefrete teşvik" suçundan "bir ceza infaz kurumunda dört yıl hapis cezasına" çarptırıldı.

Alsinov geçen yıl bir belediye toplantısında altın madenciliğine karşı yaptığı konuşmada yerel dil olan Başkurtça iki kelime kullanmış ve yetkililer bunu ırkçı olarak nitelendirmişti.

Aktivist o zamandan beri sözlerinin Rusçaya yanlış çevrildiğini iddia ediyor: "Suçumu kabul etmiyorum. Ben her zaman adalet için, halkım için, cumhuriyetim için mücadele ettim" diyen Alsinov, kararın açıklanmasının ardından kendisini tekrar savunarak "Temyize gideceğiz" dedi.

Baymak mahkemesi kararında, Alsinov'un yorumlarının "nefreti körükleme ve ırk, milliyet, dil veya köken temelinde bir grup insanın onurunu aşağılama" amacı taşıdığına hükmetti.

Başkurdistan Cumhuriyeti Valisi Radiy Habirov, aktivisti Orta Asya ve Kafkasya halklarına hakaret etmekle suçladı.