Sadr yanlıları Yüksek Mahkeme önünde oturma eylemi başlattı

Irak parlamentosu önünde üç haftayı aşkın bir süredir eylem yapan Muktada Sadr yanlıları, Yüksek Mahkeme önünde de oturma eylemi başlattı

Bağdat'ta yüksek güvenlikli Yeşil Bölge’nin dışında bulunan Yüksek Mahkeme önünde bir araya gelen yüzlerce Sadr yanlısı, taşıdıkları dövizlerde parlamentonun fezhi ve yolsuzluklarla mücadele talep etti.

Irak’ta aylardır siyasi bir çıkmaz yaşanıyor. Siyasi Şii güçler, ekim 2021’den bu yana Başbakan’ın kim olacağı konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Bir yanda parlamentonun feshi ve genel seçimler isteyen Sadr hareketi, diğer yanda İran yanlısı Şii fraksiyonları bünyesinde toplayan Çerçeve Koordinasyonu yer alıyor.

Gerilim temmuz ayında yeni bir boyut kazandı. Sadr yanlısı yüzlerce kişi parlamento bahçelerinde oturma eylemi başlatarak baskıyı arttırdı. Çerçeve Koordinasyonu da Yeşil Bölge çevresinde oturma eylemleri gerçekleştirdi.

10 Ağustos günü Şii lider Muktada Sadr, adli erki bir hafta içerisinde parlamentoyu feshetmeye çağırırken, yargıçlar bu konuda yetkisiz olduklarını açıkladı.

Başbakan Mustafa El Kazımi, krizden çıkmak için geçen hafta “ulusal diyalog” teşebbüsünde bulundu. Sadr hareketi temsilcileri ulusal diyalog toplantısını boykot etti.