Sakharov Ödülü’nü Navalny adına kızı aldı

Kremlin eleştirmeni Alexej Navalny, bugün Sakharov Ödülü'ne layık görüldü ve Avrupa Parlamentosu’na gelen kızı bunu kabul etti. Daria Navalnaya, durumun kendisi için ne kadar zor olduğunu söyledi.

Kremlin eleştirmeni Alexej Navalny'nin kızı Daria Navalnaya, hapisteki babası adına Avrupa Parlamentosu'nda Sakharov Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü'nü aldı.

Strasbourg'a gelen Daria Navalnaya, "Buraya gelmek harika olsa da, muhtemelen ailemin ve benim en kötü kabusumuz gibi görünüyor" dedi.

Çünkü babası hala hapiste.

Ödül töreninden önce Navalnaya, basına babasının bu kadar uzun süre hapiste kalmasının kendisi için ne kadar zor olduğunu ve onun korkusuyla nasıl yaşadığını anlattı.

Navalnaya, kendisinden çok ailesi için korkuyordu. Navalnaya, zehir saldırısının ardından, "Sürekli endişelenmeye başladım, neredeyse biraz paranoyak olmaya başladım" dedi. Annesi de görünüşe göre bir saldırının hedefiydi.

Navalnaya, Rusya devletinin işleyişiyle aynı fikirde olmadığı için tutsak edilen babasından Putin'in ne kadar korktuğunu gösterdiğini ifade etti. Hayatı için endişelendiğini ama aynı zamanda doğru bir şey yaptığını vurguladı.

Aynı zamanda büyük ödüllere layık görülen siyasi aktivistlerin kaderine de değinen Navalnaya,  "Geçen yılın kazananları - Belarus muhalefeti - şimdi nerede? Çoğu hapiste. Nobel Barış Ödülü sahibi ve Çinli muhalif Lui Xiaobo da hapishanede öldü.”

50.000 avroluk ödülün takdiminde, AB Parlamentosu Başkanı David Sassoli, "Alexej Navalny'nin insan hakları ve temel özgürlükler için verdiği kararlılığa" saygılarını sundu.

PUTİN’İN EN BÜYÜK RAKİBİ

45 yaşındaki muhalefet üyesi Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en büyük rakiplerinden biri. Yılın başından beri Rusya'da gözaltında ve şartlı tahliye ihlalleri iddiasıyla Şubat ayında bir kampta iki yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

AB Parlamentosu onun derhal serbest bırakılmasını talep ediyor.

Avrupa Parlamentosu Sakharov Ödülü'nü "insan hakları ve demokrasi için özel bir şekilde ayağa kalkan" kişilere veriyor. Ödül, adını yaşamını yitiren Rus muhalif ve fizikçi Andrei Sakharov'dan alıyor.