Salvador’da çetelerle mücadele: Üç ayda 42 bin gözaltı

Salvador’da hükümetin üç ay önce “çetelere karşı savaş” ilan etmesinden bu yana 42 bine yakın şüpheli çete üyesinin yakalandığı bildirildi.

Başsavcı Rodolfo Delgado, mart sonunda başlatılan operasyon çerçevesinde perşembe sabahı itibariyle 41 bin 846 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

“Canal 10” televizyonuna konuşan Delgado, bunlardan 33 bin 258’i hakkında yargılama öncesi altı aylık tutuklama kararı verildiğini, 8 bin 588’inin ilk duruşmalarını beklediğini, 456’sını “çetelerle bağlantılı olmadıkları” için serbest bırakıldığını belirtti. Salvador’da altı aylık tutuklama süresi, daha sonra yeniden uzatılabiliyor.

Şüphelilere yönelik deliller arasında vücutlarındaki dövmeler de var. Sözkonusu dövmeler, “mara” çetesi üye olanlar tarafından yapılıyor.

Adalet Bakanlığı’na göre başta haraç olmak üzere “kirli para” ile satın alındıkları sanılan bini aşkın araç ile 821 ateşli silah, 8 bin 994 cep telefonu ve 1,5 milyon dolar nakit paraya el konuldu.

İki temel para çetesi olan Mara Salvatrucha (MS-13) ve Barrio 18’in 70 bin dolayında üyesi var.  Ancak Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, Salvador’u çatışma dışı suç oranlarının en yüksek olduğu ülke olmaktan çıkaracağını söylüyor.

Mart ayı sonunda işlenen 87 cinayetin ardından Cumhurbaşkanı polis ve orduya çete üyelerini yakalamalarına olanak tanıyan olağanüstü durum ilan etmişti.

BUKELE’NİN ÇETELERLE TEHLİKELİ OYUNU

40 yaşındaki genç cumhurbaşkanı, çetelerle mücadelede işlenen insan hakları ihlalleri nedeniyle yoğun eleştiriler alsa da ülkedeki popülaritesi rekor düzeye çıkmış durumda.

Bir yandan çetelere karşı “savaş” ilan edilirken, diğer yandan Bukele yönetimi ile çeteler arasında tehlikeli ilişkilerin olduğuna dair kanıtlar da var.

25 ve 27 Mart tarihleri arasındaki 87 cinayetin işlenmesi ardından Salvador haber sitesi El Faro, hükümet ile Mara Salvatrucha-13 çetesi arasında müzakereler yapıldığına dair ses kayıtlarını yayınlamıştı.

Bir çete üyesi, hükümetin “yapması gerekeni yapmadığı için anlaşmanın bozulduğunu” belirtmişti.

El Faro, 2020 ile 2021 arasında hükümet ile üç temel çete grubu arasında cinayet oranlarını düşürmek için anlaşma yapıldığını da ortaya çıkarmıştı.