Salvini ‘Alan Kurdi’ye savaş açtı!

Akdeniz’de 40 mülteciyi boğulmaktan kurtaran yardım gemisi ‘Alan Kurdi’nin Lampedusa adasına doğru yola çıkma girişimine İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Salvini sert sözlerle karşı çıktı.

Batı Avrupa’ya ulaşmak amacıyla Libya’dan botla yola çıkan, ardından Akdeniz’de mahsur kalan 40 mülteci dün Sea-Eye isimli yardım örgütünün Akdeniz’de görev yapan gemisi ‘Alan Kurdi tarafından kurtarılmıştı. Nijerya, Fil Dişi Sahilleri, Gana, Mali, Kongo ve Kamerun’dan yola çıkan mülteciler arasında iki hamile kadın, bir bebek ve iki küçük çocuk da bulunuyor.

Yardım kuruluşunun en yakın kara parçası olan İtalya’nın Lampedusa adasına doğru yola çıkacaklarını duyurmasının ardından, İtalya’nın aşırı sağcı bakanı Matteo Salvini geminin kabul edilmemesi için elinden geleni yapacağını duyurdu. Salvini, sosyal medya hesabından geminin fotoğrafını paylaşarak şu açıklamada bulundu: “Bunlar Alman bir sivil toplum kuruluşu ve nereye gideceklerini biliyorlar, ama İtalya’ya doğru değil. Nokta.”

SALVİNİ: GEMİYE KARŞI VAZGEÇMEYECEĞİM

Salvini’nin bu sözlerinden sonra gemi Libya’ya 30 mil uzaklıkta bekleme başladı. Mültecilerin hala gemide tutulmasına sert tepki gösteren İtalyan bakan gece saatlerinde ise “Şimdi mesele yeniden başladı, bir sivil toplum kuruluşu uluslararası yasaları ihlal ediyor. Vazgeçmeyeceğim” açıklamasını yaptı.

‘Alan Kurdi’nin uluslararası kara sulardaki bekleyişi sürürken, merkezi Almanya’nın Regensburg kentinde bulunan yardım kuruluşu Sea-Eye’nin sözcüsü Gorden Isler bugün öğlen saatlerinde ajanlara yaptığı açıklamada İtalya’nın sınırlarını ihlal etmeyeceklerini bildirdi. Isler, İtalya’nın sınırlarına 12 mil kala geminin motorlarını kapatacağını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde yine 110 mülteci yardım gemisinde günlerce mahsur kalmıştı. Almanya, Portekiz, Lüksemburg, Fransa ve İtalya’nın mültecileri kabul edeceğini açıklamasından sonra Roma yönetimi, gemiye izin vermişti. Ancak 40 mülteci için başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler henüz bir girişimde bulunmuş değiller.

Temmuz ayının başında 50’den fazla sığınmacının öldüğü tekne faciasının ardından ‘Alan Kurdi’nin yeniden Libya açıklarında göreve başlamıştı. Geçtiğimiz Şubat ayında Sea-Eye Akdeniz’de görev yapan "Professor Albrecht Penck" isimli geminin adını ‘Alan Kurdi’ olarak değiştirmişti. Eylül 2015’te ailesiyle Avrupa’ya doğru yola çıkan Rojava Kürdistanlı küçük çocuk Alan Kurdi’nin cansız bedeni Bodrum açıklarında bulunmuştu.

Sağcı bakan Salvini’nin talimatıyla İtalya’nın sınırlarını mülteci gemilerine kapatmasının ardından Akdeniz’deki ölümlerde artış oldu. Özellikle arama ve kurtarma operasyonlarının Roma hükümetinin kararıyla azaltılması Akdeniz’i dünyanın en ölümcül güzergâhı hâline getirdi. 2018 yılında Akdeniz’i geçmeye çalışırken yaklaşık 2.275 kişi hayatını kaybetti veya kayboldu.