Sanchez hükümet kurabilmek için Podemos’u ikna etmeye çalışıyor

İspanya’da Nisan ayındaki seçimlerden birinci çıkan İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, başbakan olarak görevine devam edebilmek için özellikle soldaki Podemos’u ikna etmek zorunda.

Nisan ayında yapılan seçimlerde parlamentodaki 350 sandalyeden 123’ünü kazanan PSOE’nin lideri Başbakan Pedro Sanchez, henüz hükümet kurabilmiş değil. Sanchez, bu hafta içinde yapılacak güvenoyu oylaması öncesinde sol muhalefet partisi Podemos’un desteğini almaya çalışıyor.

Sanchez’in duyurduğu hükümet programıyla Podemos’u koalisyona dahil etmek istediği bilinirken, Pablo Iglesias liderliğindeki parti ise, koalisyon ortağı olmak istemiyor.

SOLU İKNA İÇİN VAATLER

Sanchez’in sol programı açıklamasında Podemos’un yanı sıra Katalonya’da 15 sandalye kazanan bağımsızlık yanlısı partilerin desteğini alma isteği yatıyor. Programda en son ocak ayında brüt bin 50 Euro’ya yükseltilen asgari ücretin yeniden arttırılması, emekli maaşlarının enflasyon oranlarına göre belirlenmesi ile araştırma ve geliştirme harcamalarına ayrılan bütçenin milli gelirin yüzde 1,2’sinden yüzde 2’sine çıkarılması hedefleniyor.

Solun kabul ettiği bu hedeflere rağmen Sanchez’in, bütçe açığının milli gelirin yüzde 2’sine düşürülmesi ve borçların ise milli gelirin yüzde 95,8’ine düşürülmesi hedefleri de bulunuyor. Bunun için geçmişteki kemer sıkma politikalarının devam ettirilmesi gerekecek.

SAĞ MUHALEFETİN ENGELLEME RİSKİ DÜŞÜK

350 sandalyeli mecliste PSOE’nin Podemos ile koalisyon kurması halinde Franco diktatörlüğünün sona erdiği 1975 yılından bu yana bir ilk gerçekleşmiş olacak. Ancak Podemos’un koalisyona yanaşmaması halinde Sanchez’in en azından bu partinin yanı sıra Katalanların desteğini de alması gerekecek.

Pedro Sanchez’in kuracağı hükümete ret oyu vereceği kesin olan sağcı Halk Partisi’nin (PP) 66, merkez sağ Ciudadanos’un 57 ve aşırı sağcı Vox’un ise 24 sandalyesi bulunuyor.