Sicilya’da 800'den fazla göçmen kurtarıldı

800’den fazla göçmen, Alman sivil toplum kuruluşu Sea Eye'ın "Sea Eye 4" gemisi tarafından kurtarıldı. Bir başka gemi olan Ocean Viking, 300'den fazla göçmeni barındıracak bir liman arıyor.

Akdeniz'de dün Sicilya'daki Trapani'de karaya çıkan bir insani yardım gemisi tarafından kurtarılan 800'den fazla göçmen, çoğu karantina için planlanan iki tekneye nakledilecek.

Kızılhaç çalışanları, birden fazla kurtarma operasyonu gerçekleştirdikten sonra İtalya'dan yanaşmak için izin isteyen Alman STK Sea Eye'ın Sea Eye 4 gemisinden çıkan bazısı battaniyelere sarılı, çoğu yalınayak göçmenlere yardım etti.

Save the Children personeli, kendilerine gemide 170 civarında reşit olmayan kişinin bulunduğunun söylendiğini, ancak kaçının aileleriyle birlikte seyahat ettiğini ve kaçının refakatsiz olduğunun henüz netleşmediğini söyledi.

Sea Eye 4, perşembe günü batmak üzere olan ahşap bir teknede 400 kişiyi daha kurtarmaya çalışırken, bir önceki gün denizde emniyete alınan yaklaşık 400 kişiyi taşıyordu.

Alman STK'sının yaptığı açıklamada, insani bir örgütün yiyecek ve battaniyeler de dahil olmak üzere acil yardım malzemelerini tekneye teslim etmesinden ve çok sayıda yardım çağrısının ardından birkaç saat sonra karaya çıkmasına izin verildiğini söyledi. 

Covid-19 testlerinin ardından sağlık sorunu olmayan yetişkinler, izolasyon önlemleri için özel olarak tasarlanmış gemilerde karantinaya alınacak.

Bu arada SOS Méditerranée tarafından yönetilen bir gemi olan Ocean Viking, kurtardığı 300'den fazla insanla dün itibarıyla hala yanaşacak bir liman arıyordu.

SOS Méditerranée, dün Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Kötüleşen hava koşulları ile birlikte gemide bulunan 306 kişide sağlık sorunlarında artış beklendiğini" söyledi.

İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2020'de 30 binin biraz altında, bu yılın başından bu yana ise yaklaşık 55 bin göçmen İtalya'ya indi.