Sinn Fein tarihi zafer elde etti

Kuzey İrlanda parlamento seçimlerinde Sinn Fein, 90 sandalyeden 27’sini kazanarak tarihi sonuç elde etti.

Kuzey İrlanda halkı parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Yapılan oylama sonucunda Sinn Fein 27 sandalye kazanarak birinci parti oldu.

Sinn Fein’ı Demokratik Birlik Partisi (Democratic Unionist Party-DUP) izledi. DUP 24, Alliance Party (İttifak Partisi) ise 17 parlamenter kazandı.

BELFAST’TA SINN FEIN HÜKÜMETTE

Seçim sonuçlarına göre Kuzey İrlanda'nın 1921'de Protestan çoğunluklu bir devlet olarak kurulmasından bu yana Sinn Fein'in ilk kez Belfast'ta ilk bakanlık görevine hak kazandığı anlamına geliyor.

Michelle O'Neill ve Mary Lou McDonald liderliğindeki Sinn Féin, Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasını ve İrlanda Cumhuriyeti ile yeniden birleşmesini istiyor.

Sinn Fein Başkanı O'Neill, seçimlere ilişkin ilk değerlendirmesinde, bunun "gerçek bir değişim" seçimi ve "politikamız ve halkımız için belirleyici bir an" olduğunu söyledi. O’Neill, konuşmasını, “Bugün, hepimize adalet, eşitlik ve sosyal adalet temelinde bu toplumdaki ilişkileri yeniden tasavvur etme fırsatı sunduğuna inandığım yeni bir çağı başlatıyor” dedi.

REFERANDUM OLASILIĞI

Kuzey İrlanda’da seçim sonuçlarıyla beraber bağımsızlık referandumu da tartışılmaya başlandı. Sinn Fein Başkanı O’Neill’ın ‘yeni bir çağ’ olarak tanımladığı seçim sonrası süreç, Kuzey İrlanda’nın Britanya’dan ayrılıp İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmesi için bir fırsat olarak görülüyor.

1998 tarihli “Hayırlı Cuma Anlaşması’na (Good Feiday Agreement) göre, vatandaşların çoğunluğunun talep etmesi halinde referandum yapılabiliyor.

Konuyla ilgili Kuzey İrlanda Sekreteri'nin, insanların çoğunluğunun birleşik bir İrlanda istediği muhtemel görünüyorsa bir referandum düzenlemeyi kabul edeceğini belirtti.

SINN FEIN TARİHÇESİ

Sinn Féin, İrlanda'daki en eski siyasi harekettir.  Adını İrlanda Galcesinde “Biz Kendimiz (We Ourselves)” anlamına gelen ifadeden alır.  1905'te kurulduğundan beri İrlanda Cumhuriyetçiler, İrlanda halkının bir bütün olarak ulusal kendi kaderini tayin hakkını elde etme hakkı için çalıştı.

Yaklaşık 100 yıl önce Arthur Griffith tarafından kurulan hareket, adını taşıyan bir dizi organizasyona dönüştü.

Önceleri Gerry Adams ve Martin McGuinness tarafından yönetilen, şimdi Mary Lou McDonald tarafından yönetilen parti, Sinn Féin'den doğan modern partilerin en büyüğüdür. Sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmaya dayalı yeni bir İrlanda'nın kurulmasını istediğini söylüyor; ekonominin ve toplumun her düzeyinde gerçek demokrasi, katılım, eşitlik ve adalet; ve amaç ve eylem birliği ile kalıcı ve anlamlı bir barış…