Son 20 yılda ilk kez çocuk işçi sayısı tırmanışa geçti

Birleşmiş Milletler, Covid-19 salgını nedeniyle milyonlarca çocuğun çalışmaya itilme riski altında olduğunu belirtti.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) hazırladıkları ortak bir raporda, 2020 yılının başında 160 milyon çocuğun çalışmaya zorlandığını belirterek, çocuk işçi sayısında 4 yılda 8,4 milyon kişinin arttığını kaydetti.

Eğer dünya genelinde yoksulluğun artışına ilişkin tahminler somutlaşırsa, 2021 yılının sonuna kadar 9 milyon çocuğun daha iş bulmaya zorlanacağı tahmin edildi.

UNICEF istatistikçisi ve raporun eş yazarı Claudia Cappa, istatistik modelleri bu sayının beş kat daha fazla olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Cappa, “Kemer sıkma önlemleri ve diğer faktörler nedeniyle sosyal korumalar mevcut seviyesinden düşerse, çalışmaya zorlanan çocuk sayısı 2022'nin sonuna kadar 46 milyon artabilir" dedi.

Yukarı doğru eğilimin, salgın henüz dünya ekonomisini altüst etmeden başladığına dikkat çekildi. 2000 il 2016 arasında çocuk işçi sayısı 94 milyon kişi azalmıştı.

Sağlık krizi dünyaya yayıldığı sırada her on çocuktan biri çalışıyordu. BM, yoksullaşan ailelere yardım edilmesi için hiçbir şey yapılmazsa, durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu.

UNICEF yöneticisi Henrietta Fore, “Çocuk işçiliği ile mücadelede zemin kaybediyoruz” dedi ve ekledi: “Evde kalma tedbirleri, okulların kapanması, ekonomik şoklar ve küçülen ulusal bütçelerle ikinci yılı tamamlarken, aileler zor seçimler yapmak zorunda kalıyor.”

Çocuk işçiliği olgusu daha çok erkekleri vuruyor.  2020 yılı başında işe sürülen 160 milyon çocuktan 97 milyonu erkek çocuktu.

Çocukların yüzde 70’i (112 milyon) tarım işlerinde çalışırken, yüzde 20’si hizmet sektörlerinde, yüzde 10’u sanayide aktif durumdalar.

Çocuk işçi sayısının en fazla arttığı bölge Sahra Altı Afrikası oldu. 2016 yılı ile kıyaslandığında, bu bölgede 2020 yılı başında işe sürülen çocukların sayısı 16,6 milyon kişi arttı.