Suriye krizi: Rusya, Eylül’de anayasa komitesini toplamayı umuyor

Rusya, Suriye’ye ilişkin bir anayasa komitesi toplantısını Eylül ayından itibaren gerçekleştirmeyi umuyor.

Yeni bir Suriye anayasasının hazırlanması amacıyla komite kurulmasına ilişkin tartışmalar, aylardır Şam, Moskova, Ankara ve Tahran arasında yürütülüyor.

Cuma günü bir açıklama yapan Rusya’nın Cenevre’de BM nezdindeki elçisi Guennadi Gatilov, Eylül ayından itibaren anayasa komitesi toplantısını yapmayı umduklarını belirtti.

Şam ve “muhalefet” temsilcilerini bir araya getirme ve siyasi çözüm yolunu açma iddiasındaki bu komitenin kurulmasına Ocak 2018’de Soçi konferansına karar verilmişti.

BM’nin Suriye özel elçisi Geir Pedersen’in de desteklediği girişime, Batılı hükümetler tarafından kuşkuyla bakıyor.

Ancak Gatilov’a göre görüşmeler sonuca ulaşmak üzere. Rus elçi, komitenin yıl sonundan önce toplanabileceğini söylerken, “Biraz şans varsa Eylül ayında” diye ekledi.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Perşembe günü Ankara’da yaptığı açıklamada komite üyelerinin belirlenmesi sürecinin son aşamada olduğunu söylemişti.

Komitenin kimlerden oluşacağı ve müzakerelerin nasıl yürütüldüğü konusunda bir şeffaflık yok. Türkiye müzakerelerde çete gruplarının sözcülüğünü yaparken, muhalefet olarak öne sürülen grupların alanda bir temsiliyeti bulunmuyor.