Taliban'ın ele geçirdiği vilayet başkenti sayısını 5’e çıkardı

Afganistan’da Taliban bir vilayet başkentini daha ele geçirdi. Cuma gününden bu yana Taliban’ın kontrolüne geçen büyük kentlerin sayısı 5’e çıktı.

Pazar günü birkaç saat arayla ilkin Kunduz kenti, ardından Sar-i Pol ve akşam saatlerinde ise Tahar vilayetinin başkenti Talukan’ın kontrolü Taliban’ın eline geçti.

Taliban, cuma günü Zerenc ve cumartesi günü de Şibirgan kentlerini denetimine almıştı

Kendisi de Talukanlı olan Taliban sözcüsü Zabihullah Hamidi, AFP’ye yaptığı açıklamada çatışmaların Pazar sabahı başladığını ve “fazla çatışma olmadan” kenti ele geçirdiklerini bildirdi. Resmi yetkililer ve güvenlik güçlerinin kentten kaçtığı bildirildi.

Bir güvenlik yetkilisi, Afgan güçleri ve yerel yöneticilerin komşu bir ilçeye kaçtıklarını belirtti.

300 bin nüfuslu Talukan, 2015 ve 2016 yıllarında da iki kez Taliban’ın eline geçmişti. Bu kent, Afganistan’ın kuzeyinde Kabil ve Tacikistan arasında stratejik bir kavşak olarak önem kazanıyor.

Taliban’ın mayıs ayında başlattığı yeni saldırı kampanyasının en temel başarısı Kunduz kendinin alınması olarak değerlendiriliyor.

Uluslararası Kriz Grubu danışmanı Thurial Bahiss, AFP’ye yaptığı değerlendirmede, “Kunduz’un alınması gerçekten önemli zira büyük sayıda Taliban’ın serbest bırakılmasını sağlayacak, bunlar daha sonra kuzeydeki diğer yerlere doğru seferber edilecekler” dedi.

Taliban, haziran ayı sonunda Tacikistan’ın güneyindeki Şir Han Bender sınır kapısını da eline geçirmişti. Orta Asya ile ekonomik ilişkiler için bu kapı büyük önem taşıyor.

Zerenc kenti ise, İran ile sınırı olan Nimruz vilayetinin merkezi şehri olarak önem kazanıyor.

Son günlerde güneydeki ülkenin en büyük ikinci kenti Kandahar, batıda üçüncü büyük kent Herat ve güneyde Helmand vilayetinin başkenti Leşkergah da Talibanların saldırıları altında bulunuyor.

ABD’nin mayıs ayından itibaren resmi olarak güçlerinin çekmeye başlamasından sonra Taliban her cepheden saldırıya geçti. Amerikan güçlerinin çekilişi de neredeyse tamamlandı.

Zayıf bir direniş gösteren Afgan güçleri başkent Kabil dışında eyalet başkentleri elinde bulunduruyor. 34 vilayet başkentinden 5’i düşmüş oldu. İlçeler ve kırsal alan zaten büyük oranda Taliban'ın kontrolünde bulunuyordu.