Taliban hareketi: ABD ile diyalog kapısı açık

Taliban hareketinin lideri Hibatullah Ahunzade, Ramazan bayramında ateşkes umutlarını söndürürken, ABD ile diyalog kapılarının da açık olduğunu söyledi.

Nadiren açıklamalarda bulunan Talibanların yöneticisi Hibatullah Ahunzade, Ramazan ayı sonu vesilesiyle, ateşkes çağrılarına yanıt verdi. Ahunzade, 2013’te Taliban hareketinin kurucusu Mola Ömer’in ölümü ve yerine geçen Mola Ahtar Mansur’un 2016’da Amerikan insansız hava aracı tarafından öldürülmesi ardından Talibanlarına başına geçmişti.

Ahunzade’nin açıklaması aynı zamanda ABD ile Talibanlar arasında yapılan bir dizi müzakere turu ve en son geçen ay Katar’da elle tutulu bir sonuç çıkmayan görüşmeden sonrasına denk geldi.

“Diyalog ve görüşme kapıları açık kalmaya devam ediyor” diyen Ahunzade, ama bayramda ateşkes beklentilerine olumlu karşılık vermedi. Ahunzade, “Kimse bizden cihat için mücadelenin yakıcı cephelerine soğuk dökmemizi ya da hedeflerimize ulaşmadan 40 yıllık bedellerimizi unutmamızı istemesin” dedi.

Talibanlar geçen yıl, Ramazan bayramı vesilesiyle üç günlük ateşkes ilan etmişlerdi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Mayıs ayı başında ateşkes önerisinde bulunmuş ancak Talibanlar bu öneriyi reddetmişti.

Afgan sivil toplum örgütleri ateşkes ilan edilmesi için girişimlerde bulunuyor. Perşembe günü 30 dolayında kişi, Talibanlarla görüşmek için ülkenin güneyine doğru 150 kilometrelik “barış yürüyüşü” başlattı.

AFP’ye konuşan Barış için Halk Hareketi’nin sözcüsü Bismillah Watandost, “Tek amacımız Talibanlara bir barış mesajı iletmek ve çatışmaların ve kanın durdurulmasına çağırmaktır. Ölüm tehditlerini umursamıyoruz” dedi.