Talibanlar: Afganistan’ın yüzde 85’inde kontrolü sağladık

Talibanlar, Afganistan topraklarının yüzde 85’inde kontrolü ele geçirdiklerini açıkladı.

Taliban heyeti Moskova’da düzenlenen basın toplantısında ülke genelindeki 398 ilçeden yaklaşık 250’sinin kontrolünü ele geçirdiklerini savundu.

Heyet üyelerinden Şahabuddin Delawar, “Tüm idari kurumlar ve hastaneler bu bölgede faaliyet göstermeye devam ediyor. Çalışmalarına devam edebileceklerinden emin olduk” dedi.

ABD’nin devam eden çekilme sürecinin Talibanların yürüttüğü çatışmaların sonucu olduğunu belirten Delawar, “Biz mücadelemizi yürüttük, halkı kendi yanımıza çektik. ABD topraklarımızı terk etmeye zorlandı” diye ekledi.

Delawar’a göre ABD ile yapılan anlaşmanın halen Kabil hükümetinin kontrolünde olan büyük kentleri almasını engellemiyor. Ancak Delawar, Talibanların bu kentleri zorla almayacağını ifade etti.

DAİŞ’in Afgan topraklarında faaliyet yürütmesini engellemek için tüm tedbirleri alacaklarını ifade eden Delawar, “Topraklarımız komşulara karşı asla kullanılmayacak” dedi.

ABD güçlerinin resmi olarak mayıs ayında geri çekilmeyi başlatmasından bu yana Talibanlar toprak hakimiyetini batıda İran sınırına, kuzey doğuda Çin ile olan sınıra kadar genişletti.

Talibanlar, bu cuma günü İran ile olan en önemli sınır kapısı İslam Kale’yi ele geçirdiklerini duyurdu.