Talibanlar Kızılhaç’a yeniden çalışma izni verdi

Taliban hareketi, Nisan ayında faaliyetlerini yasakladığı Uluslararası Kızılhaç’ın Afganistan’da yeniden çalışmasına izin verdi.

Talibanlar, defakto olarak ülkenin geniş bir bölgesinde denetimi sağlıyor. Yazılı bir açıklama yapan Taliban hareketi, “İslam Emirliği Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne güvenlik garantisi veriyor ve tüm mücahitlere komitenin çalışanları ve ekipmanlarına dikkat etmelerini emrediyor” dedi.

Komite, Talibanlar ve Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenlik garantilerini çekmesi nedeniyle Nisan ayında başta tutuklu ziyaretleri ve yaralıların tedavi edilmesi gibi operasyonlarını durdurmuştu.

Afganistan’daki Kızılhaç Komitesi delegasyonu başkanı Juan-Pedro Schaerer, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Doha’da ABD ile Talibanlar arasında yürütülen müzakerelerin, komite ile Talibanlar arasında da karşılıklı bir anlayışın tesis edilmesini sağladığını belirtti.

Talibanlar, Ağustos 2018’de de komitenin faaliyetlerini yasaklamış ancak aynı yıl Ekim ayında yasağı kaldırmıştı.

Talibanların bu jesti, ABD Başkanı Donald Trump’ın Talibanlarla müzakerelerden vazgeçtiğini açıklamasından bir hafta sonrasına denk geldi.

Trump’ın açıklamasından sonra karşılıklı olarak tehditler yapıldı. Trump, ABD’nin Talibanları vurmaya devam edeceğini söylerken, Talibanlar Afganistan’ın ABD’ye “mezar olacağı” açıklamasında bulundu.

Sahadaki gözlemciler, 28 Eylül’de öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Afganistan’da şiddetin tırmanabileceğini belirtiyor. Talibanlar, mevcut iktidarın meşruiyetini tanımıyor.