Türkiye Küresel Barış Endeksi’nde de sonlarda

Türkiye, Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP) 2019 yılına dair Küresel Barış Endeksi raporunda sonlarda yer aldı.

Avustralya merkezli düşünce kuruluşu her yıl ülkelerin iç barışını ölçen Küresel Barış Endeksi yayınlıyor.

2019 yılı raporunda 163 ülke arasında Türkiye, Nikaragua ve Yemen'le birlikte "Durumu kötüleşen ülkeler" arasında dikkat çekti.

Türkiye bir önceki yıla göre üç sıra gerileyerek, 152’inci oldu. Türkiye, 2018 yılında 149’uncu sırada yer almıştı. Türkiye, iç savaşın yaşandığı Sudan’dan bile bir puan geride kaldı. Endekste durumu en kötü olan ülke Afganistan olarak yer aldı. Geçen yıl listenin en sonunda Suriye bulunuyordu. Suriye, bu yıl bir sıra ilerleyerek, sondan ikinci oldu. 

İzlanda, bu yıl yine iç barışı en iyi sağlayan ülke olarak kalmaya devam etti. İzlanda’yı Yeni Zelanda ve Portekiz takip ediyor.

Rapora göre, tüm şiddet ve çatışmalara rağmen dünya 2013'ten bu yana ilk kez nispeten daha barışçıl bir hale geldi. Aynı raporda, 106 ülkede silahlanmanın gerilediğine dikkat çekildi.

EP kurucusu Steve Killelea dünya genelinde şiddet vakalarında gerileme olduğunu ifade ederken, "Son yıllarda Irak ve Suriye'ye hakim olan çatışmalar azalırken, Yemen, Nikaragua ve Türkiye'de yeni çatışma ortamları oluşuyor" dedi.

Durumunda iyi bir düzelme tespit edilen ülke Ukrayna olarak öne çıkarken, Suriye ve Irak’ta da gözle görülür iyileşmeler olduğu belirtildi.

Rapor, savaş, terörizm, polis şiddeti ve silahlanma gibi ölçütlere dayanıyor. Buna göre, Avrupa dünyanın en huzurlu bölgesi olarak kalmaya devam ediyor.