Tunuslular sandık başına gitti, belirsizlik hakim

Tunuslular ülke tarihinin “ikinci demokratik cumhurbaşkanlığı” seçimleri için sandık başına gitti. Sandıklardan nasıl bir sonuç çıkacağı belirsizliğini koruyor.

Ülke genelinde 13 bin oy bürosu kapılarını seçmenlere açtı. 7 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Cumhurbaşkanlığı için 26 aday yarışıyor. Arap Baharı olarak ifade edilen 2011’deki ayaklanma sürecine öncülük eden Tunus’ta sandıklardan kimin çıkacağı bilinmiyor.

Adaylar arasında Başbakan Yusuf Şahid, medya patronu Nabil Karvi ve İslamcı Ennahda’dan Abdulfetah Muru gibi isimler var. Şahid’in başbakanlık dönemi tartışmalı bir bilanço ortaya çıkarırken, Karui kara para aklamadan hakkında dava açılmış ve cezaevine konulmuştu. İslamcı partinin, Tunus devrimi ardından başına geçtiği hükümet yeniden sokakları alevlendirmişti.

2011’de yaşanan Yasemin Devrimi ardından gerçekleşen ilk “özgür” seçimler, İslamcıların iktidara gelmesiyle Tunusluların özlemlerine yanı vermemişti. Daha sonra 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimleri de İslamcılardan yana olanlar ile karşı olanlar arasındaki bir tercihe dönüşmüştü.

Son seçim kampanyasında bazı adaylar sistem karşıtı olarak kendilerini öne çıkardı. Muhafazakar akademisyen Kais Seyid, bağımsız bir aday olarak öne çıkarmaya çalıştı.

Adayların çoğunluğu sağcılardan oluşuyor. İlerici solcu adaylar ise kazanmaya yakın bir pozisyonda görülmüyor.

Seçimlere ilişkin ilk sonuçların Pazar gecesi ortaya çıkması bekleniyor. İlk resmi sonuçların ise Salı günü açıklanacağı belirtiliyor.

Adaylardan herhangi biri ilk turda mutlak çoğunluğu elde edemezse, ikinci tur gerçekleşecek. İkinci turun 23 Ekim’den önce yapılması bekleniyor. Ancak öncesinde 6 Ekim’de genel seçimler de var. Bu durumda partilerin her iki seçime de eş zamanlı olarak hazırlanmaları gerekecek.