Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Ukrayna biyolojik silah laboratuvarı mı?

Ukrayna savaşında ağır bir insani bilanço ile devam ediyor. Kiev etrafındaki kuşatma daralıyor, onbinlerce kişi tahliye edildi, ABD silah yardımlarını arttırıyor, Ukrayna’da çok sayıda biyolojik silah laboratuvarı olduğu iddia edildi.

Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik savaşı başlattı. Birçok kent düşerken, bombardımanlar ve çatışmalar kesintisiz bir şekilde devam ediyor.

KİEV KUŞATMASI SÜRÜYOR

Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev etrafındaki kuşatması sürüyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerinin bir yandan İzium, Petrosvke, Hruçuvakha, Sumi ve Ohtryrka kentlerine saldırmaya devam ederken, Kiev’i çembere almaya devam ettiğini belirtti. Açıklamaya göre Donetsk ve Zaporojie bölgelerinde de çatışmalar sürüyor.

Rus birlikler beş gün önce Kiev’in 50 kilometre kadar kuzey doğusunda yer alıyordu. Rus tankları artık başkentin merkezinde 15 kilometre mesafede bulunuyor.

BİR GÜNDE 35 BİN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Çarşamba günü kuşatma altındaki birçok kentten en az 35 bin kişi tahliye edildi.  Sumi, Enerhodar kentleri ile Kiev yakınındaki alanlarda açılan üç insani koridor yoluyla tahliyeler yapıldı.

UKRAYNA’DA BİYOLOJİK SİLAH LABORATUVARLARI MI VAR?

Son birkaç gündür alternatif medya ve sanal ağlarda Ukrayna topraklarında biyolojik silah üretimine yönelik çok sayıda laboratuvarın olduğuna dair bilgiler yayınlandı. Bu laboratuvarların Pentagon tarafından finanse edildiği belirtiliyor. Resmi basın, Kremlin’i suçlayarak bu iddiaların Ukrayna’ya yönelik savaşı meşru göstermek için yapılan “yalan haberler” olduğunu savunuyor. Haberleri yayanlar ise “komplocu” olarak tanımlanıyor.

Özellikle Çin’den gelen tepkiler üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland salı günü bir tweet'te Washington'un biyolojik araştırma tesislerinin Rusların eline geçmesini önlemek için Ukrayna ile birlikte çalıştığını söyledi. Bu açıklama, sözkonusu laboratuvarların varlığına dair tüm “komplo teorilerini” doğruladığı şeklinde yorumlandı.

Nuland, hassas maddelerin Rusya’nın eline geçmemesi için Ukraynalı yetkililerle görüştüklerini söyledikten sonra Rusya’yı suçladı: "Başkalarını kendi yapmayı planladıkları şeylerle suçlamak klasik bir Rus tekniğidir.”

Bu tür bilgileri yayan sitelerden biri olan “Le Courrier des Stratèges”, Ukrayna’da “çok tehlikeli patojenlerle çalışan” ABD bağlantılı 11 biyo-laboratuvarın var olduğunu savundu.

Xinhua haber ajansına göre Çin Dışişleri Bakanlığı ABD’den “Ukrayna’daki biyolojik laboratuvarlarına ilişkin tüm detayları açıklamasını” istedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, ““Ukrayna'daki ABD biyo-askeri faaliyetleri buzdağının sadece görünen kısmı. ABD Savunma Bakanlığı farklı isimler altında 30 ülkede 336 biyolojik laboratuvarı kontrol ediyor” dedi.

Çarşamba günü bir açıklama yapan ABD ise Moskova ve Pekin’i “yalan haber” yaymakla suçladı. ABD, Rusya ve Çin’in Ukrayna'daki ABD biyolojik ve kimyasal silah laboratuvarları hakkında "kasıtlı" yalanlar bilgiler yaydığını, korkulması gerekenin Rusye’nın bu tür silahları kullanması olduğunu savundu.

HASTANE BOMBALANMASI

Çarşamba günü Ukrayna’nın stratejik Mariupol limanında bir pediatrik hastane bombalandı. Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, bu bombalamanın “savaş suçu” olduğu tepkisinde bulundu. Mariupol Belediye Başkanı bombalanan hastanede de biri kız çocuğu olmak üzere 3 kişinin öldüğünü belirtti. Rusya ise hastane bombalanmasını “yalan haber” olarak nitelendirdi. Rus güçler, bombalanan yerin Ukraynalı birlikler tarafından kullanıldığını savundu.  

MARİUPOL’DA 1207 ÖLÜ

Mariupol Belediye Başkanı’na göre ülkenin güneyindeki bu liman kentinde doku gündür devam eden kuşatmada 1207 sivil hayatını kaybetti.

İNGİLİZ ASKERLER UKRAYNA’DA SAVAŞIYOR

Ukrayna’ya çok sayıda İngiliz askerin gittiğine dair bilgiler var.  Birleşik Krallık Savunma Bakanı James Heappey, “çok az sayıda” İngiliz askerin kendi inisiyatifleri ile Ukrayna’ya gittiğini ve bunların “büyük sorunlarla” karşı karşıya kalabileceğini belirtti.  Heappey, bu durumun Rusya’nın “haksız” bir şekilde İngiltere’nin savaşın bir tarafı olarak değerlendirmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

ABD UKRAYNA’YA SİLAH YARDIMINI ARTTIRIYOR

Federal bütçeyi 1,5 trilyon dolara çıkarmak için çarşamba günü oy kullanacak olan Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, bu tutara Ukrayna'ya yapılan 13,6 milyar dolarlık askeri ve insani yardımı da dahil ettiler.

ABD’DEN POLONYA’NIN UÇAK ÖNERİSİNE RET

Pentagon ayrıca çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Polonya'nın MiG-29 uçaklarını önce Amerikan ordusuna teslim etme ve ardından Ukrayna'ya teslim etme önerisini kesin olarak reddettiğini duyurdu.

27 AB ÜLKESİ VERSAY’DA TOPLANDI

Diplomatik cephede de hareketlilik sürüyor. Fransa Cumhurbaşkanlığı, 27 üye ülkenin liderlerinin perşembe günü Versay Sarayı'nda olağanüstü bir zirve için bir araya geldiklerini açıkladı.

Bu toplantının amacının daha egemen bir Avrupa'nın temellerini atmak ve Birliğin ekonomik modelini güçlendirmek olarak ifade edildi. Zira Ukrayna savaşı, Avrupa'nın hem savunma açısından hem de aşırı bağımlı olan ekonomisi açısından zayıf yönlerini öne çıkarıyor. Özellikle Belçika Başbakanı Alexander De Croo, bunun Avrupa için belirleyici bir an olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’DE MÜZAKERELER

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba, savaşın başından bu yana bu seviyedeki ilk görüşmesini perşembe günü Türkiye’de yapacak. Kiev ve Moskova'dan yetkililer birkaç kez bir araya geldi, ancak Rusya bu krizle ilgili tartışmalar için ilk kez bir bakan gönderdi.

Dmitro Kuleba, Facebook sayfasında yayınladığı görüntülü mesajında Rusya'nın acımasız bir bombalama kampanyası ve büyük şehirleri kuşatması nedeniyle beklentilerinin "sınırlı" olduğunu söyledi. Kuleba, görüşmelerin başarısının Kremlin tarafından "Lavrov'a verilen talimat ve yönergelere" bağlı olacağını savundu.