Uluwatu tapınağındaki maymunlardan ‘hırsızlık’ ve takas

Endonezya’nın başkenti Bali’deki Uluwatu tapınağındaki “Hırsız” maymunlar, ziyaretçilerin değerli eşyalarını çalıyor ve yiyecek karşılığında iade ediyor. Maymunlar “değersiz” eşyalara da pek ilgi göstermiyor.

Bali’deki Uluwatu tapınağının sakinleri olan maymunlar, ziyaretçilerin değerleri eşyalarını “çalıyor” ve yemek karşılığında sonradan takas ediyor.

Uluwatu tapınağını ziyaret edenlere değerli ve özel eşyalarını kapalı bir çantaya koymaları ve korumaları tavsiye ediliyor.

Ziyaretçiler bu uyarıları dikkate almadığında tapınakta yaşayan maymunlar değerli eşyaları “çalıyor” ve yiyecek karşılığında takas ediyor.

Maymunları 273 gün izledikten ve filme aldıktan sonra değerlendiren Kanada’daki Lethbridge Üniversitesi profesörü Dr. Jean-Babtiste Leca maymunların ziyaretçilerin ne pahasına olursa olsun korumaya çalıştıkları kıymetli eşyalarını “çalıyor”. Maymunların “çaldığı” eşyalar arasında cep telefonu, cüzdan, gözlük vb. bulunuyor.

Bu eşyaları saklamadıkları ve sahiplerine yiyecek karşılığında takas ettiklerini de Leca belirtti. Araştırma sonucunda maymunların eşyaların değerine göre pazarlık yaptığına da dikkat çeken Leca, “Böylece daha fazla yiyecek alıyorlar” dedi.

Pazarlığın bazen dakikalarca sürdüğüne de dikkat çeken Dr. Jean Babtiste Leca gözlemlerine göre bir pazarlığın 25 dakika kadar sürdüğünü gördüklerini bazen de 17 dakika sürdüğünü vurguladı.

Maymunların “değersiz” şeyleri “çaldığında” ise pazarlığın daha kısa sürdüğünü tespit ettiklerini de Leca dile getirdi.

Doğal ortamlarında gözlemlenen maymunların “hırsızlık” yapmaya 4 yaşından itibaren başladığını da kaydeden Leca, toplumsal ve sosyal olarak öğrenildiğini de belirtti.