Umman Körfezi’nde iki petrol gemisine saldırı

Uman körfezinde Suudi Arabistan’a bağlı Füceyre açıklarında Norveç’e ait bir petrol gemisine saldırı düzenlendi. İki petrol gemisi alev aldı.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları grubu, 13 Haziran Perşembe günü Umman denizinde, İran kıyılarının çevresinde bir olay yaşandığını bildirdi.

Açıklamada, “Birleşik Krallık ve ortakları mevcut durumda soruşturma yürütüyor” denildi.

Tradewinds gazetesi sanayi çevrelerine dayandırdığı haberinde Norveç Frontline şirketine ait bir petrol gemisine torpil bombası ile saldırı düzenlendiğini yazdı.

Meydana gelen patlamadan sonra iki geminin tahliye edildiği bildirildi ancak daha fazla detay verilmedi. Gemi mürettebatının tehlike altında olmadığı ifade ediliyor.

Sözkonusu gemilerin Marshall ve Panama bandıralı Front Altair ve Kokuka Courageous olduğu bildirildi.

Gazeteci Katie McQue, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda “Kukuka Courageous, Jubayl’dan yüklenen ve Singapur’a gitmekte olan bir kimya gemisidir. Sabah saat 06.00’dan önce Front Altair ile aynı anda vuruldu” dedi.

5’İNCİ FİLO: HABERDARIZ

Amerikan 5’inci Filosu da Umman körfezinde petrol gemilerinden saldırı olduğuna dair iki uyarı aldıklarını bildirdi. Bahreyn’de üslü 5’inci Filo yaptığı yazılı açıklamada “Umman körfezinde petrol gemilerine karşı saldırı olduğundan haberdarız” dedi.

İRAN YARDIMA GİTTİ

Bir açıklamada İran cephesinden geldi. İran’ın gemilere yönelik saldırı ardından, 44 denizcinin yardımına gittiği bildirildi. Resmi haber ajansı İrna'ya göre "44 denizci, Hürmüzgan eyaleti Deniz Donanması'nın bir birliği tarafından kurtarılarak, Benderê Cask limanına" götürüldü. 

Daha önce de Füceyre açıklarında petrol gemileri hedef alınmıştı. 14 Mayıs’ta ikisi Suudilere ait olmak üzere dört gemiye yönelik sabotaj eylemi gerçekleşmişti. Suudi Arabistan ve ABD saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuştu.