Venezuela’dan AB’ye yaptırım yanıtı: Büyükelçi istenmeyen kişi ilan edildi

AB’nin 19 üst düzey yetkilisine yaptırım uygulaması kararına cevap veren Venezuela yönetimi, birliğin Caracas’taki büyükelçisinin ülkeyi terk etmesini istedi.

Avrupa Birliği (AB) Venezuela yönetiminden üst düzey 19 isme yönelik yaptırım kararı almıştı. Pazartesi duyurulan kararda, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine aykırı politikalarda payları oldukları iddia edilen kişilerin aralarında kimi bölge valileri ile ordu mensupları bulunuyordu. Bu kişilere seyahat yasağı ile mal varlıklarının dondurulması yönünde karar alınmıştı.

VENEZUELA’DAN BÜYÜKELÇİ’YE SINIRDIŞI KARARI

AB’nin yaptırımlarına Nicolas Maduro yönetiminden benzer sertlikte bir yanıt geldi. Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, AB’nin Caracas’taki büyükelçisi Isabel Brilhante Pedrosa’nın ‘istenmeyen kişi’ (Persona non grata) ilan edildiğini duyurdu.

Arreaza, Pedrosa’nın ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanındığını da belirtti. Arreaza’nın açıklamasında, “Bugün Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun kararıyla ‘istenmeyen kişi’ olduğuna dair beyan bizzat Sayın Isabel Brilhante’ye elden teslim edildi” denildi.

2015 yılında sağ muhalefetin kazandığı genel seçimlerden sonra AB ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Venezuela arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti. AB son olarak, muhalefetin boykot ettiği Aralık ayındaki parlamento seçimlerinin sonuçlarını tanımadığını duyurmuştu.