WFP: Yemen açlığın eşiğinde

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Yemen'de kötü beslenmenin rekor düzeye ulaştığını ve açlık noktasına yaklaştığını belirtti.

WFP, Yemen'de ikinci düzey beslenme güvensizliği ile karşı karşıya kalanların sayısının 2021 yılının ilk yarısında 3,6 milyondan 5 milyona çıkacağı tahmininde bulundu.

Birleşmiş Milletler, Yemen savaşının başlamasından üç yıl sonra Mart 2017'de Arap Yarım Adası'nın bu en yoksul ülkesinin dünyanın en ağır insanlık krizini yaşadığını duyurmuştu.

WFP yazılı açıklamasında, "Son iki yılda ilk kez açlığa yakın koşullar belirdi. Bu derecede felaket beslenme güvensizliğini tanıyan kişilerin sayısı üçe katlanarak Ocak ve Haziran 2021 arasında 47 bin kişiye ulaşabilir" dedi.

WFP Yürütme Müdürü David Beasley, "Yemen açlığın eşiğinde" diyerek, "umutsuzca ihtiyacı olan milyonlarca aileye sırt dönmemeye" çağırdı.

Yemen'den sık sık hastanelerde zayıf düşmüş, kemikleri çıkmış çocuk görüntüleri geliyor. Ancak bugün aileler, koronavirüse yakalanabilecekleri endişesiyle çocuklarını hastaneye götürmeye tereddüt ediyorlar.

Yemen'deki savaştan dolayı nüfusun yüzde 80'ine denk gelen 24 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Ülkedeki durum 2020'de daha da kötüleşti.

Ancak BM'ye göre Yemen'deki yardım programlarının finanse dilmesi için gerekli 3,2 milyar doların sadece 1,43 milyarı Ekim ortasında yatırıldı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun Genel Müdürü Qu Dongyu, "Yiyecek akışını koruyarak insanları hayatta tutmak zorunludur, ancak bu döngü sonsuza kadar devam edemez" dedi. Dongyu, "Yemen'in, ülkedeki beslenme güvensizliğinin temel motoru olan çatışmanın durmasına ihtiyacı var" diye ekledi.

2014’ten beri İran destekli Husi milisleri ile Arap Koalisyonu destekli hükümet güçleri arasında savaş yaşanıyor. Husiler, başkent Sana dahil ülkenin özellikle kuzey kesimlerini kontrolünde tutuyor. Bu savaş Yemen’i dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı yer haline getirdi.