Yemen’de 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı.

Cenevre’de açıklama yapan Unicef sözcüsü James Elder, “Yemen'deki çatışmalar, Mart 2015'te başlayan çatışmalardan bu yana 10.000 çocuğun öldüğü veya yaralandığı utanç verici bir aşamayı geride bıraktı” dedi.

Elder, “Bu da günde dört çocuk anlamına geliyor. Kuşkusuz bunlar Birleşmiş Milletler'in teyit edebileceği rakamlar, belki de aileleri dışında ölen ve yaralanan daha birçok çocuğun akıbeti bilinmiyor” diye ekledi.

James Elder, Unicef'in yardım hizmetini koruyabilmesi için "gelecek yılın ortasına kadar" 235 milyon dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Elder, “Yemen'deki insani kriz dört tehdidin trajik bir şekilde bir araya gelmesinin sonucudur: kalıcı bir şiddetli çatışma, harap olmuş bir ekonomi, sağlık, gıda, su veya sanitasyon, koruma ve eğitim gibi tüm yardım sistemleri için çökmekte olan hizmetler ve ciddi şekilde yetersiz finanse edilen bir BM operasyonu” şeklinde konuştu.

Çatışmalar durmazsa, mevcut mali destek düzeyi ile Unicef’in tüm çocuklara ulaşamayacağını belirten Elder, “Çatışmada hiçbir sorumlulukları olmayan bu

Elder, Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor. 400

400 bin çocuk akut yetersiz beslenme sorunu yaşarken ve 2 milyon çocuk okuldan yoksun.

2014’te ise başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

İnsan hakları örgütlerine göre bu savaşta onbinlerce kişi öldü. BM, milyonlarca kişinin göçe maruz kaldığını ve ülke nüfusunun açlığın eşiğinde olduğunu belirterek, Yemen’i dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak ilan etmişti.