Yemen’de şiddetli çatışmalar: 67 ölü

Yemen’in Marib ve Şabwa vilayetlerinde hava saldırıları ve çatışmalarda den az 67 kişinin öldüğü bildirildi.

Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin ülkenin kuzeyindeki son kalesi olan Marib’de Şii Husilerile hakimiyet çatışması şiddetleniyor.

Askeri ve sağlık kaynaklarına göre çatışmalar ve hava saldırılarında en az 67 kişi öldü. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu Husilere karşı 20’yi aşkın hava saldırısı düzenledi. 

AFP’ye bilgi veren askeri kaynaklar, “58 isyancı ve 9 hükümet askeri çatışmalarda ve hava saldırılarında öldü” dedi.

Husiler çatışmalara ilişkin bilançoları nadiren veriyor. Bu nedenle çatışma bilançosunu Husi kaynaklarından doğrulamak mümkün görünmüyor.

 

Marib bölgesi, hükümet güçlerinin ülkenin kuzeyinde elinde kalan tek kalesi olarak önem kazanıyor. Uluslararası güçlerin ateşkes çağrılarına rağmen aylardır burada çatışmalar var.

Başkent Sana’nın 2014’te Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

İnsan hakları örgütlerine göre bu savaşta onbinlerce kişi öldü. BM, milyonlarca kişinin göçe maruz kaldığını ve ülke nüfusunun açlığın eşiğinde olduğunu belirterek, Yemen’i dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak ilan etmişti.

Marib’in Husilerin eline geçmesi hükümet güçleri açısından ağır bir darbe olacak. Marib, dizel yakıtın yaklaşık yüzde 10'unu ve özellikle de ülkede tüketilen sıvılaştırılmış petrol gazının yüzde 90'ını üretiyor.