Yukarı Karabağ 'büyük ölçekli' bir savaşa mı dönüşüyor?

Yukarı Karabağ Cumhuriyeti, Pazar gününden bu yana şiddetli çatışmalarla yeniden gündeme geldi. Türkiye'nin son bir kaç yıl içerisinde kışkırttığı yeni bir savaş olarak dikkat çekiyor.

1991'de bağımsızlık ilan eden Yukarı Karabağ, Ermeniler tarafından Artsah Cumhuriyeti olarak adlandırılıyor. Artsah, tarihte Ermeni Krallığı'nın 10'uncu vilayetiydi. Bugünkü Yukarı Karabağ sınırlarını ifade ediyor. Milattan Önce 387 yılında Ermeni Krallığı'na dahil olan bu bölge, 387 yılında Kafkasya Arnavutluk'unun kontrolüne geçmişti. Artsah, 821 yılında Hasan Celalyanlar tarafından bir prenslik haline getirildi ve 1000 yılında krallığa geçti.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR, UFUKTA ÇÖZÜM YOK

Pazar günü, Azerbaycan'ın Artsah'a büyük bir operasyon başlatmasıyla birlikte şiddetli çatışmalar başladı.

Durum henüz düzelecek gibi görünmüyor. Çatışmaların uluslararası bir boyut kazanmasından endişe ediliyor.

Ermenistan hükümeti, Rusya'nın himayesi altında Azerbaycan ile bir müzakere fikri için erken olduğunu, saldırılar sürerken müzakerelerin uygun olmadığını belirtti. Böylece Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, şimdilik müzakerelere kapıyı kapattı.

Bu açıklamadan bir kaç saat önce BM Güvenlik Konseyi, çatışmalara son verilmesi ve müzakerelere başlanması çağrısında bulundu.

Paşinyan, "Müzakereler için uygun bir atmosfer ve koşullar gerekiyor" dedi.

Güney Kafkasya'nın temel gücü olan Rusya hem Azerbaycan hem de Ermenistan ile iyi ilişkilere sahip. Erivan, Moskova öncülüğündeki askeri bir ittifakın parçası durumunda. Moskova hem Bakü'ye, hem de Erivan'a silah satıyor. Kremlin Sarayı derhal ateşkes talep etmişti.

Rusya aynı zamanda Fransa ve ABD ile birlikte Minsk grubunu yönetiyor. Bu grup 1992'den beri Yukarı Karabağ sorununa çözüm arayışı içerisinde olduğunu iddia ediyor. 1990'lı yılların başındaki savaşta 30 bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

BİNLERCE ÖLÜ İDDİASI

Son savaşın gerçek bilançosu henüz bilinmiyor. Taraflar birbirinden yüzlerce askeri öldürdüğünü belirtiyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 2 bin 300 Ermeni savaşçıyı öldürdüğünü öne sürüyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise 137 tank ve zırhlı aracı, 72 dron ve 7 helikopter ile bir savaş uçağını imha ettiklerini belirtiyor. Ermeni yetkililere göre çatışmalarda 790 Azeri asker öldü, 1900'ü yaralandı.

TÜRKİYE ATEŞE BENZİN DÖKÜYOR

Ermenistan ayrıca, Azerbaycan'ı destekleyen Türk devletine ait bir savaş uçağının, kendilerine ait bir uçağı düşürdüğünü açıkladı.

Türk devletinin savaşa doğrudan dahil olmasının, bu savaşı uluslararasılaştıracağı ve felaket sonuçlarının olacağı belirtiliyor.

Türk devleti başından beri savaşı kışkırtan bir pozisyon içerisinde. Azerbaycan'a Suriye'den yüzlerce çete mensubunun da taşındığı belirtiliyor.

Kremlin Sarayı da Salı günü Türkiye'yi yangına benzin dökmekten kaçınmaya ve barış için çaba göstermeye çağırdı.

MACRON TÜRKİYE'NİN SAVAŞÇI AÇIKLAMALARINI NOT ETTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Türkiye'nin pervasız ve tehlikeli olduğunu düşündüğüm siyasi açıklamalarını not ettim" dedi. Macron, "Fransa Türkiye'nin son saatlerde verdiği, temelde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı yeniden fethi olan savaşçı mesajlara ilişkin son derece kaygılı olmaya devam ediyor ve biz bunu kabul etmeyeceğiz" diye ekledi.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ SAVAŞ ENDİŞESİ

AFP'nin bir haberine göre Uluslararası Kriz Grubu analisti Olesya Vartanyan, "Büyük ölçekli, belki de bölgesel ölçekli bir savaşın yakınındayız" diyerek endişesini ifade etti.