Zarif'in ABD'li senatörlerle görüşmesi tartışma yarattı

Parlamento seçimlerinin yapılması beklenen İran’da, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in ABD’li senatörlerle yaptığı görüşme tartışma yarattı.

İran’da 21 Şubat'ta parlamento 11. Dönem Parlamento Seçimleri yapılacak. Seçim arifesinde olan ülkede ciddi bir heyecan gözlemlenmezken, son günlerde seçimlerden çok İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Münih'teki güvenlik konferansından sonra ABD’li senatörlerle yaptığı görüşmeler tartışılmaya başlandı.

İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’in başını çektiği mufazakârlar, görüşmeden büyük bir rahatsızlık duydu. Zira Hamaney, daha önce ABD ile hiçbir görüşmenin yapılmayacağı, görüşmenin 'haram' olduğu şeklindeki fetvada bulunmuştu.

İran’da muhafazakar kanada yakın basın yayın organlarında görüşme, rahatsızlık içeren haber diliyle verildi. İran resmi ajanslarından İrna ve Mehr, görüşmeyi "Zarif görüşmesini doğruladı ve savundu" şeklinde verdi.

ZARİF'TEN AÇIKLAMA

Zarif, bugünkü bakanlar kurulu toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmesinin amaç ve nedenlerine, hangi senatörlerle görüştüğüne açıklık getirdi.  

Zarif, Güvenlik Konferansı’nda ABD’li Demokrat Parti Senatörü Chris Murphy ile görüştüğünü belirterek, "ABD'li senatörler 20 yıldır benimle buluşuyor ve yeni bir şey yok" dedi.

Zarif, sorular üzerine şöyle konuştu:

"ABD’de bazı gruplar her zaman (iktidardaki) hükümete yalan söylüyor. Şu anda temeli bazı Amerikan grupların boş kuruntularına dayanan ekonomik terörizmle karşı karşıyayız. Hâlâ Pompeo gibi bilgiden yoksun bir kişi Trump'a İran devletinin birkaç ay içinde devrileceğini söylüyor. Hepimiz hata yaptıklarını ve İran halkının devleti desteklediğini biliyoruz"

Hamaney’in "hiçbir görüşme olmaz" söyleminin aksine Zarif,  “Amerika'yı müzakere masasına geri getirmek zorundayız. İkili görüşmeye değil terk ettiği (Tahran ve P5+1 ülkeleri) müzakere masasına oturtmalıyız” açıklamasında bulundu.

MUSEVİ: DİPLOMASİNİN PARÇASI

Zarif’nin açıklamalarından sonra İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi de görüşmeyi, kamu diplomasinin bir parçası olarak değerlendirdi.

Musevi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in ABD’li 2 senatör ve kongre üyeleri ile bir araya gelmesi, kamu diplomasisinin bir parçasıdır" ifadesini kullandı.

Musevi, açıklamasının devamında görüşmeyi şu sözlerle savundu: “Zarif, her zaman, görüşme talebinde bulunan ABD'li senatör ve kongre üyeleri ile görüşme yaparak, İran İslam Cumhuriyeti ve bölge gerçeklerini onlarla paylaşıyor. Bunlar, kamu diplomasisinin bir parçası olarak, seçkinlerle bir araya gelme, düşünce kuruluşlarında konuşma yapma ve basın mensuplarına röportaj verme gibi konuları da kapsıyor."