10 Ekim Katliamı duruşması için çağrı

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği ile sendika ve meslek örgütleri, Ankara Katliamı Davası'nın duruşmasına katılım çağrısı yaptı. Toplantıda, devletin katliamdaki rolüne dikkat çekildi.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),  Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), 10 Ekim Ankara Katliamı'nın yarın başlayacak ve 3 gün sürecek karar duruşması öncesi ortak basın toplantısı düzenledi.

Mimarlar Odası'ndaki toplantıda, dava duruşmasına katılım çağrısı yapıldı. Çok sayıda emek ve meslek örgütü ile siyasi parti temsilcileri de toplantıya katılarak destek verdi.

Kurumlar adına hazırlanan ortak basın metnini 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun okudu. 

'DEVLET İSTİHBARATI GİZLEDİ'

Coşgun, 103 kişinin hayatını kaybettiği ve 500'e yakın insanın yaralandığı katliamın açtığı yaraların hâlâ geçmediğini ifade ederek, öfkelerinin büyük olduğunu söyledi. Coşgun, şöyle dedi:

"2012 yılından beri emniyet tarafından izlenen ve kimlikleri bilinen katiller, itiraf edildiği gibi 'kendilerini patlatmadan' yakalanmamıştır. Emniyet canlı bomba saldırısı istihbaratı nedeniyle polisin kendini korumasını istemiş, ancak bu istihbaratı mitingin tertip komitesinden, mitinge katılan on binlerden gizlemiştir. Pimi çekenler, polisin yol uygulamasına ara verdiği saatlerde Ankara'ya giren adı, sanı, eşkali bilinen kişilerdir.  Katliamın ardından yapılan cenaze törenleri, anma törenleri de hedef alınmış, acımız ve öfkemiz plastik mermilerle, gaz bombalarıyla, soruşturmalarla bastırılmak istenmiştir. Bizim acımız ve öfkemiz şiddetle bastırılmak istenirken, dönemin Başbakanı 'saldırının ardından oylarımız yükseliyor' diyerek, bu saldırıdan siyasi kazançla çıktıklarını ifade edebilmiştir."

'TÜM SORUMLULAR HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALANA KADAR...'

Davanın bugüne kadar Sıhhiye Adliyesi'nde görüldüğüne ancak karar duruşmasının Sincan'a taşınmasını manidar olduğuna vurgu yapan Coşgun, şunları ekledi: "Bu davayı savcılığın oldukça eksik ve kabul edilemez mütalaasındaki bu haliyle kapatmaya çalışanlar bilsinler ki, ağıtlarımız, gözyaşımız, acılarımız ve öfkemizle yoğrulan adalet mücadelemiz hiç bitmeyecek! Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar ve hak ettikleri cezaları alana kadar bu dava sürecek."

TTB, KESK, DİSK ve TMMOB temsilcileri de yarın görülecek duruşmaya katılım çağrısı yaptı.