14 baro: Roboski’nin insanlığa karşı suç olduğu kabul edilmeli

Kuzey Kürdistan’ın 14 kentinin barosu tarafından yapılan ortak açıklamada, Roboski katliamı kınanarak, devleti katliamı “insanlığa karşı bir suç olarak kabul etmeye” çağırdı.

Adıyaman, Ağrı, Amed, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Urfa ve Van baroları, Roboski katliamını ortak bir açıklama ile kınadı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“28 Aralık 2011 tarihinde Uludere’nin Roboski beldesinde 34 sivilin askeri savaş uçaklarının bombalanması sonucu öldürülmesinin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen sorumlular henüz yargı önüne çıkarılmadı. Roboski’de 34 yurttaşın öldürülmesiyle yaşam hakkı ağır bir şekilde ihlal edilmiş olmasına rağmen etkili bir soruşturma yürütülmemiş, soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı delilleri toplamadan, suç faillerini belirlemeden 11 Haziran 2013 tarihinde görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na göndermiştir.

Genelkurmay Askeri Savcılığı yaptığı soruşturmada şüphelilerin bir kısmını belirlemesine rağmen “TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde konunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı anlaşıldığı” gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir. Böylece 19’u çocuk 34 yurttaşın öldürülmesine ilişkin yargı süreci “kaçınılmaz hata” gerekçesiyle kapatılmıştır. Anayasa ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler göz ardı edilerek bu karar verilmiştir.

Roboski katliamının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan, mağdurları için adalet sağlanmadan, vicdanlar kanamaya devam edecektir. Devlet yetkililerini ve yargı makamlarını Roboski Katliamı’nın insanlığa karşı bir suç olduğu gerçeğini kabul ederek hakikati ortaya çıkarmak için üzerine düşen sorumluğu yerine getirmeye, failleri ve diğer sorumluları tespit etmeye ve cezalandırmaya çağırıyoruz.”