Çiftyürek: Kürt ulusal ittifakını geliştirmeliyiz

KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, kalıcılaştırdıkları ulusal Kürt ittifakına ilişkin konuşarak, "Faşist cumhur ittifakının Kürt ve Kürdistan'a yönelik saldırılarına karşı ulusal Kürt ittifakımızı daha fazla geliştirmememiz lazım" dedi.

Dört parça Kürdistan'da yaşayan Kütlerin ulusal ittifakını sağlamak için bir süredir yürütülen çalışmalar, geçtiğimiz hafta sonu yeni bir aşamaya geldi.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinden beri ittifak halinde olan Kürt partileri, 24 Ekim 2020'de yaptıkları bir açıklama ile ittifakı kalıcılaştırdıklarını ilan ettiler.

Şu ana kadar seçim ve benzeri dönemsel gündemler bazında bir ittifakın söz konusu olduğunu ancak bundan sonra ittifakın sadece bu gündemlere bağlı kalmayacağı, daimi bir hatta devam edeceği kaydedildi.

İttifak bileşenlerinden Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, ittifaklarının aşamalarını ve bundan sonraki hedeflerine ilişkin ANF'ye konuştu.

Kuzey Kürdistan'da ulusal ittifakın son yerel seçimlerle birlikte ilk aşamaya geçtiğini hatırlatan Çiftyürek, sonraki aşamalar için ise hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

İttifakın kalıcılaşması için sürekli çalışma ve tartışmalar yürüttüklerini aktaran Çiftyürek, partilerden ziyade özne olan halkın ittifakının öncelikli olması gerektiğinin altını çizdi.

KALICILAŞAN KÜRT ULUSAL İTTİFAKI

Çiftyürek, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Halkın özne olarak belirlenmesinden sonra ittifak taktiksel değil, stratejik olmuş oluyor. Bizde bunu yapmaya özen gösteriyoruz. O yüzden de ittifak çalışmalarını yürütürken özellikle halkla ilişkiler komisyonumuzu kurarak Kürt aydınları, kanaat önderleri ve bedel ödeyen isimsiz kahramanlarımızı ziyaret ederek fikirlerini aldılar. Böylelikle ittifakımızı halk içerisinde de genişletmiş olduk. İkinci komisyonumuz ise Afrika ve Asya'da ulusal birliklerin nasıl sağlandığına ilişkin araştırmalar yaptı. Bu araştırmalar ışığında da ulusal birlik modelimizi 'kongre' olarak belirledik.

Bunun için Amed, İstanbul ve Avrupa'da çalıştaylar yapmamız gerekecekti. Geçtiğimiz Eylül veya içerisinde bulunduğumuz Ekim ayında ise büyük bir konferans gerçekleştirecektik. Bu konferansın sonucunda da ittifakımızın kalıcılaştığını duyuracaktık. Ancak koronavirüsü pandemisi tüm bu planlarımızı engellemiş oldu. O yüzden de bizler, son yaptığımız toplantılarımızda artık kalıcılaşan ittifakımızı açıklamamız gerektiğini vurguladık ve nihayetinde HDP Eş Başkanı Sayın Sancar'ın da katılım sağladığı bir basın toplantısı ile açıklamamızı yaptık."

'KÜRTLER DEMOKRASİ GÜCÜDÜR'

Ulusal ittifakı gerçekleştirdikten sonra önemli olan hususun bundan sonrasını örmek olduğunu vurgulayan Çiftyürek, "Büyük bir heyecan ve coşku ile başladık ama disiplinli, uzun vadeli ve kalıcı bir güzergahta ilerlememiz gerekiyor. Çok yakın zamanda da komisyonlarımızla bir araya gelerek, kalıcı ittifak kararımıza uygun bir haritayı önümüze koyup çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu ittifakımız çok önemlidir çünkü cumhur ittifakı, özellikle Bakur Kürdistan'ı üzerinde yürüttüğü kirli politikalarını 'kızıl elma' hedefinin önünü açmak için artırıyor. Kürtleri de bu hedeflerinin önlerinde bir engel olarak gördükleri için sürekli saldırılar gerçekleştiriyorlar. Kürdistanî ittifak olarak bunu göz önünde bulundurmamız lazım. İkincisi ise, cumhur ittifakı Kürtleri Bakur Kürdistan'ında ve Türkiye'de ciddi bir demokrasi gücü olarak gördükleri için saldırıyorlar" diye konuştu.

'İTTİFAKIMIZIN YÜKÜ AĞIRDIR'

Cumhur ittifakının hem Kürdistan'da hem de Türkiye'deki demokrasi güçlerine saldırılarının altında Kürt düşmanlığının yattığını ifade eden Çiftyürek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün barolara, tabipler birliğine veya meslek odalarına saldırırken bile gerekçe olarak Kürtleri gösteriyorlar. Yani Kürt sorunu aslında bir yandan da faşizmin Türkiye'deki diğer demokrasi güçlerine saldırılarını da 'meşrulaştırmış' oluyor. O yüzden Kürdistan ulusal ittifakı olarak yükümüzün ağırlığının farkında olmamız lazım. Yine Türk devletinin Ruslarla masadaki anlaşmasını hatırlamak gerekiyor; Türkler, İdlib'e karşılık Kobanê, Til Rifat ve Minbic'i istiyorlar. Yine İran'da Rojava Kürdistan'ı üzerinde yeni planlar yapmaktadır. Kürdistanî ittifak olarak, tüm bunları hesaba katarak siyaset yapmamız ve çalışmalarımızı örmemiz lazım. Bu saatten sonra partilerin çıkarı değil, halkımızın ve Kürdistan'ın çıkarlarını düşünerek siyaset yapmamız lazım."

İTTİFAK DIŞINDA KALAN PARTİLER

Çiftyürek, ittifakın dışında kalan diğer Kürt partilerine ilişkin de konuşarak, sözlerini şu sözlerle tamamladı: "İlk baştan beri bir araya geldiğimizde küçük veya büyük oluşumları gözetmeden ittifak çalışmalarımıza devam ettik. Her zaman büyük resme bakmaya odaklandık. Bundan sonra öyle yapacağız. Şu anda da ittifakımızın dışında kalan birkaç Kürt partimiz var. Onlarla ilişkilerimiz çok iyidir. Rojava'daki ulusal birlik çalışmaları olumlu bir hatta ilerledikçe, buradaki Kürt partilerinin de üzerinde etkili olacaktır. Zaten bugüne kadar ittifakımız dışında kalan tüm partilerimiz hakkında hep olumlu düşündük. Bugüne kadar belki resmi bir çatı altında bir araya gelemedik ama bu, bundan sonra gelmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Bugün bir araya gelmiş olmayabiliriz ama yarın mutlaka bir paydada buluşacağız. Bugün olmasa bile yarın muhakkak birlik sofrasında buluşacağız. Eminim ki bu konuda da başarıya ulaşacağız. "