İHD’den esir asker ve polisler için hükümete çağrı

İnsan Hakları Derneği (İHD), PKK’nin elindeki asker ve polislerin serbest kalması için hükümete çağrıda bulundu.

İHD Amed Şubesinde düzenlenen basın açıklamasında,  Türkiye’de 24 Temmuz 2015 tarihinde başlayan ve halen devam eden silahlı çatışma ortamında PKK’nin esir aldığı çok sayıda asker, polis ve istihbarat görevlisi olduğu hatırlatıldı. Basın toplantısında esir asker ve polis aileleri de katıldı. 

ANF, 7 Haziran esir asker ve polislerden 9’unun sesli ve görüntülü mesajlarını yayınlamıştı. Esirlerin tümü devlet ve hükümet yetkililerinin kendileri için hiçbir şey yapmadığı tepkisinde bulunurken, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerini harekete geçmeye çağırmıştı.

İHD, uzun yıllardan bu yana bu şekilde esir alınan çok sayıda asker, polis ve sivilin teslim alınmasını sağlayarak aileleri ile buluşturduklarını hatırlattı.

Açıklamada, “Ancak ilk defa üç yıla yaklaşan bir süredir alıkonulan asker ve polislerin teslimini gerçekleştiremedik. Bunun elbette sebepleri vardır. En önemli sebep devam eden silahlı çatışma ortamı ve savaştır” denildi.

Açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı: “Dolayısıyla bir kez daha Kürt sorunun çözülebilmesi için, çatışmasızlık ortamına ihtiyaç bulunduğunu ve devam eden savaşın durdurulması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Türkiye, Suriye ve Irak’ta çok geniş bir coğrafyada askeri varlığını giderek arttırmaktadır. Bu durumun uluslararası hukuk bakımından gayri meşru olduğunu özellikle belirtmek istiyoruz. Türkiye’nin seçim öncesi bir süreçte siyasi amaçlar uğruna Irak topraklarında, Federe Kürdistan Bölgesinde kalıcı askeri üsler inşa ederek, askeri operasyonlar yapmasının uluslararası hukuk bakımından geçerliliği olmadığı gibi, ulusal hukuk bakımından da sorunlu olduğunu belirtmek isteriz. Bu operasyonların bir an önce sona erdirilmesini ve askeri birliklerin Türkiye topraklarını geri dönmesini, barışa giden sürece katkı sunacağı için ifade etmek isteriz. Seçim öncesi oluşacak siyasi iradeyi ipotek altına alacak askeri maceralardan uzak durmaya davet ediyoruz.”

İnsan hakları savunucuları olarak 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde oluşacak siyasi iradeye, şimdiden seslenmek istediklerini belirten İHD, “Kürt sorunu ancak ve ancak barışçıl ve demokratik yollarla çözülebilir, savaş politikalarıyla çözülemez” diye ekledi.

Esir asker ve polis aileleriyle birlikte hükümete, seçimlere giden siyasi partilere ve Cumhurbaşkanı adaylarına seslenen İHD, şu çağrılarda bulundu:

“7 Haziran’da mesajları yayınlanan polis ve askerlerin sesine kulak verin. Onlar bu ülkenin vatandaşları ve güvenlik görevlileridir. Onların serbest bırakılması için gerekli her türlü girişimde bulunun ve onlar yokmuş davranmaktan vazgeçin. Özellikle siyasi parti liderlerine ve temsilcilerine sesleniyoruz. Alıkonulan asker ve polisleri gündeminize alacak mısınız? Ne zaman onlardan bahsedeceksiniz?”

İHD, esir asker ve polisleri her zaman teslim alabileceklerini ve bu konuda her türlü girişimde bulunmaya devam edeceklerini kaydetti.