İnternet gazeteciliği ile yazılı ve sözlü medya geriliyor

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, sözlü basının yanı sıra özellikle yazılı basında çalışan basın emekçilerinin sayısında son 10 yılda ciddi düşüş yaşanırken, internet gazeteciliği gelişmeye devam ediyor.

PEW Research Center tarafından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çalışma Bakanlığı verileri temel alınarak hazırlanan araştırmada, yazılı basındaki emekçilerin sayısında yarı yarıya bir düşüş olduğu belirlendi.

10 YILDA 35 BİN BASIN EMEKÇİSİ İŞİNDEN OLDU

Araştırmaya göre, 2008 yılında ABD’deki gazete ve dergiler başta olmak üzere yazılı basında 71 bin kişi çalışırken, 2017’de bu sayı 39 bine geriledi. Bu da yazılı basındaki emekçi sayısının yüzde 45 azaldığı anlamına geliyor.

Sözlü basında ise televizyonlarda çalışan gazeteci sayısı 28 bin ile 2008 düzeyiyle aynı kaldı. Ancak radyolarda çalışan gazeteci sayısı 17 bin iken, yüzde 27’lik düşüşle 12 bin 500 seviyesine geriledi. Radyolarda çalışan basın emekçilerinin sayısında 4 bin 600’lük bir gerileme söz konusu.

İNTERNET GAZETECİLİĞİ İKİ KAT ARTIŞ GÖSTERDİ

Aynı araştırmaya göre, herhangi bir yazılı basın organıyla bağı bulunmayan internet haber sitelerinde çalışan emekçilerin sayısı neredeyse ikiye katlandı.

2008 yılında herhangi bir yazılı basın organıyla bağı olmayan internet haber sitelerinde 7 bin gazeteci çalışırken, 2017’de bu sayı 13 bini aştı.

GENEL TOPLAMDA GAZETECİ SAYISI DÖRTTE BİR AZALDI

Ancak internet gazeteciliğinin giderek yaygınlaşması, diğer medya organlarındaki kaybı telafi etmeye yetmedi. Tüm medya organlarının toplamında 10 yılda yüzde 23’lük bir kayıp yaşandı.

2000’li yıllardan itibaren özellikle internet sitelerinin yaygınlaşması ve sosyal medya ağlarındaki haber paylaşımları nedeniyle birçok yazılı basın organının tirajlarında yaşanan ciddi düşüş biliniyor.