İran’da benzin isyanı halk ayaklanmasına dönüştü

İran ve Rojhilatê Kurdistan’da benzine yapılan zam ardından dün öğleden sonra başlayan protestolar yayılarak devam ediyor. Protesto eylemlerine saldıran rejim güçleri, dünden bu yana 6 kişiyi öldürdü.

İran’da benzine yapılan zammı protesto etmek için dün başlayan eylemler yayılarak sürüyor. Birçok şehirde halka gerçek mermi kullanan İran güvenlik güçlerinin saldırısında şu ana kadar alınan bilgilere göre 6 kişi yaşamını yitirdi, onlarcası da yaralandı.

Dün protestolar başlar başlamaz İran güvenlik güçlerinin gerçek mermi ile saldırması sonucu Kirman Eyaleti’ne bağlı Sircan şehrinde bir gösterici yaşamını yitirmişti. İran güvenlik güçlerinin bugün gösterilerin devam ettiği Şiraz, Kerec Eyaleti’ne bağlı Gulşehr, Ahvaz Eyaleti’ne bağlı Behbehan şehrinde ve Rojhilatê Kürdistan’ın Meriwan şehrinde de göstericilere gerçek mermilerle saldırdı.

Şiraz’da bir, Gulşehr’de bir, Behbehan’da bir ile Meriwan’da iki kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı.

Protesto eylemine katılan halk, polis ve güvenlik güçlerinin gerçek mermilerine taşlarla karşılık verdi. Birçok protesto eyleminde çatışmalar da yaşandı.

BANKA VE BESİC KARARGAHLARI ATEŞE VERİLDİ

Gün boyu protestoların devam ettiği ve polis ile İran güvenlik güçlerinin gerçek mermi ile halka saldırdığı Ahvaz Eyaleti’ne ağlı Behbehan şehrinde İran Milli Bankası’nın şubesi, Kerec’e bağlı Ferdis şehrinde Millet Bankası şubesi, Tahran’ın Pars semtinde Sina Bankası’nın şubesi, Meriwan’da Ensar Bankası’nın şubesi, Sine’de Mesken Bankası’nın şubeleri ile Tahran’ın Endişe semtindeki Besic Karargahı ve Tahran’a bağlı Salihiye kasabasının belediye binasını ateşe verdi.

İNTERNETLER KESİLDİ

İran rejimi, protestoların kitlesel olduğu Meşed, Kirmanşa, Ahvaz, Şiraz ve Meriwan gibi kentlerde internet hatlarını kesti.

BİRÇOK KENTTE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Başkent Tahran ve Kerec'deki protesto eylemleri nedeniyle yollar trafiğe kapatılırken Tahran, Şiraz, İsfahan, Kirmanşah, Hürremşehr, Kerec, Abadan ve Hürremşehr'de okullar da tatil edildi.

Yine protestoların en yoğun olduğu ve rejim güçlerinin bir göstericiyi öldürdüğü Şiraz’da da okullar tatil edildi.