İran Merkez Bankası’nın üst düzey bir sorumlusu tutuklandı

İran’da ekonomik krizin derinleştiği ve ABD ile gerilimin tırmandığı bir dönemde Merkez Bankası’nın başkan yardımcısı tutuklandı.

Adli erkin özcüsü Gulam Huseyin, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ahmed Arahşi ve başka sorumlular ile dört simsarın spekülasyon suçlamasıyla tutuklandıklarını açıkladı.

Bu tutuklamalar ABD’nin nükleer anlaşmadan Mayıs ayında tek taraflı olarak çekilmesinden sonra yaptırım uygulamasından öncesine denk geldi.

İlk yaptırımların bu 6 Ağustos’ta uygulamaya girmesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptırım kararlarının İran ekonomisi ve ulusal parası üzerinde ağır etkide bulunabileceği belirtiliyor. İran riyali paralel pazarda, dolar karşısında en düşük seviyesinde bulunuyor.

Gazeteciler bu gergin ortamda Tahran’ın batısındaki Kerec kentinde Pazar akşamı polis varlığının arttırıldığını bildirdi. Bu kentte ve diğer bir çok kentte hayat pahalılığı, yolsuzluklar, elektrik ve su kesintileri, kuraklık, su krizi, sosyal ve siyasal baskılara karşı haftalardır protesto eylemleri var. Eylemler İsfahan, Meşed, Ahvaz, Şiraz ve daha bir çok bölgede devam ediyor.