İstanbul'da protesto: İktidarı alaşağı edeceğiz!

Şişhane Meydanı’nda bir araya gelen halk, HDP'ye dönük faşist saldırıyı protesto etti, direniş mesajları verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü'nün çağrısıyla çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü, HDP İzmir İl binasının ateşe verilerek parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesini Şişhane Meydanı’nda kınadı. Taksim Tünel'de buluşan kitlenin, "Şehîd namirin", "Katil polis" sloganları atarak Şişhane Meydanı'na yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellendi. Kitle, polisin engellemesini "Katilsiniz" diyerek protesto etti.

Tüm engellemelere rağmen ıslık ve zılgıtlarla Şişhane Meydanı'na yürüyen kitle, “Gözaltılar, baskılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz", "Faşizm kaybedecek biz kazanacağız" pankartı ve "Katillerden hesabı gençlik soracak", "HDP yalnız değildir", "Faşizme karşı omuz omuza" dövizleri taşıdı. Açıklamada sık sık,  "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı. Açıklama öncesi saygı duruşunda bulunuldu.

BULUT: BİRLİK OLACAK, İKTİDARI ALAŞAĞI EDECEĞİZ!

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, siyaset yapan bir parti olduklarını vurgulayarak, saldırılara karşı birlikte mücadele edeceklerini söyledi. Bulut, “Bu birliktelikle iktidarı alaşağı edecek. Yoksa bu faşizm geri dönüşü olmayan bir sistemi bu topraklara yerleştirecek. AKP-MHP gider ama bir başkasına izin vermeyecek olan topluluktur, bizleriz. Daha çok mücadele etmek gerekiyor. Mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Bir partili yoldaşımız katlediliyor ve buna müdahale etmiyorlar, edilmiyor. Bu ülkeye, bu ülkenin siyasetine kan dökmek istiyorlar. Ama biz halklarız, halklar mücadelenin umudunu arttırır. Umuduz, bu ülkenin geleceği için, umuduz, birleşik mücadele için umuduz, kadınlar, gençler için umuduz. Asla vazgeçmeyeceğiz, kazanana kadar bu mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

AVCI: DEVLET EĞİTTİ, PLANLI SALDIRI YAPILDI

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı ise saldırının planlı olduğunu belirterek, “Şunu biliyoruz ki il binalarımızın, sadece HDP’nin değil, tüm demokrasi güçlerinin, kurumlarının önünde bekleyen güvenliği gerekçe olarak gösteren çetecilerin, mafyacıların, tetikçilerinin binalarımıza girerek, gündüzün gözüyle toplantılarımızdan bilgi alarak, yarım saat sonra vekillerimizin MYK, PM üyelerimizin bulunduğu toplantıda katliam yapmayı planlayan, derin devlet, çeteciler, klasik katliam senaryoları bugün İzmir’de il binamızda sergilendi. Güvenlik önlemiyle binalarımızın önünde 24 saat kayıt yapan, giren çıkanları kontrol altına alan, her yeri mobeselerle dolduran devlet, nasıl ki Diyarbakır’da, Ankara’da, Suruç’ta bu katliamları önlemediyse, önlemediği gibi katilleri tanıyor ve önlerini açıyorsa bugün de bunu gördük. Katilin fotoğraflarına baktığımızda bir kontra olduğu, özel eğitildiği, katliamı bilinçli, planlı bir şekilde yapıldığınızı biliyoruz” diye belirtti.

'BU ÜLKENİN SİSTEMİ KATİLDİR'

Kimsenin saldırganı “ruh hastası, şizofren” gibi görmemesi gerektiğini belirten Avcı, “Zaten bu ülkenin sistemi katil olmuş ve halkları kanında boğmaya çalışıyorlar. Fakat biz bu faşizmi döktüğü kanda boğacağız. Sedat Peker ifşalarda bulunuyor. Bu ülkenin tek bir savcısı tek bir yargıcı bu ifşaları suç duyurusu olarak ele almamış, tek bir soruşturma başlatmamıştır. Soruyoruz bu katliamı devletten, hükümetten, bu ülkenin tetikçi gazeteci ve yayın organlarından bağımsız düşünebilir miyiz? Bu katilleri, bu katliamları planlayanları çok iyi tanıyoruz. Direneceğiz, direnmekten başka şansımız yok. Deniz Poyraz şahsında diz çökmeyeceğimizi boyun eğmeyeceğimizi buradan bir kez daha söylüyoruz. Deniz Poyraz’ın annesinin dik duruşuna sahip çıkacağız” diye konuştu.

GÜLSÜM ELVAN: ÖFKEMİZ KATİLLERİ BOĞACAK!

Eyleme katılan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ise şunları söyledi: “Bir çocuğumuzu daha katletmeyin, analar ağlamasın dedim ama bu sabah yine yüreğimiz yandı. Yeter artık. Çocuklarımızın üstünden ellerinizi çekin. Tüm anaların acısı tektir, gözyaşlarımızın rengi aynı. Öfkemiz katilleri boğacak.”

KAYA: SUÇ ÖRGÜTÜNÜN MERKEZİ SARAYDIR

HDP İstanbul Milletvekilleri Hüda Kaya, katil Onur Gencer'in kelepçesiz bir şekilde binadan çıkarıldığına dikkat çekerek, “Katil polisin kolları altında güvenli bir şekilde çıkarıldı. Bu hareket saldırganın saldırdığı insanları koruması için değil görevini yaptığı içindi. Hırsıza hırsız, katile katil diyoruz. Ülkenin her tarafına giderken, attığımız her adımda sürekli takip içindeyiz. Arabada kaç kişi var, parti binalarımızda kim var hepsi kayıt altında. Parti binalarımızın olduğu yerlerde akrepler nöbet halindeler. Peki, ne oldu da bir katil bizim parti binamıza girdi. Binalarımızın önünde devriyeler atıyorsunuz bugün ne oldu. Bu kişi oraya gönderildi ve güvenli bir şekilde çıkarıldı. Bir bilinçsizin partimizi bastığını düşündük fakat araştırdık ki bu katil zaten tehdit ede ede planlı girmiş oraya. Bir suç örgütü üyesi olarak bu saldırıyı yaptı. Halep'te, Suriye'de ÖSO'nun kamplarında silahlı fotoğrafları var. Hepsinin geldiği ortak merkez aynı. Suç örgütünün merkezi bizzat Saraydır. Ülke dünyanın gelmiş geçmiş en ahlaksız, kirli suç örgütü tarafından işgal edilmiş durumda. İstifa etmeleri dahi artık onları kurtaramayacak” diye konuştu.

DEMİR: GİDECEKLER!

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Deniz Poyraz’ın katledilmesinin siyasi bir cinayet olduğunu ifade ederek, “Deniz Poyraz bir Kürt, emekçi, ezilen bir kadın. Hem kimlik hem de özgürlük mücadelesi yürüten bir kadındı. Bu menfur bir şey değildir. Bu ülkedeki siyasi cinayetleri çok iyi biliriz. Failler ortaya çıkmaz. Derin dehlizlerde planlanır ve tetikçilerle hayat bulur. Halkların buna karşı ortak bir güç birliği kurması gerekiyor. Bu ittifak bir suç ittifakıdır. Bu ülkeyi sömürmeye ve emekçilerin kanı üzerinden iktidarlarını sürdürmeye çalışıyorlar, fakat bugün yan yana geldiğimiz görüntü gösteriyor. Onların oluşturduğu suç ittifakına karşı kadın, genç, Kürt, çevre ittifakı ile mücadelemizi büyüteceğiz. Onlar gidecek, biz kalacağız” dedi.

Açıklamaya katılan diğer siyasi parti ve örgütlerde saldırının planlı olduğunu vurgulayarak, HDP ile dayanışma içinde olduklarını, yalnız bırakmayacaklarını ve birlikte mücadele edeceklerini dile getirdi.

5 dakikalık oturma eylemi ardından eylem bitirilirken, slogan atan gençlere polis saldırdı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı..