Süryani Birlik Partisi tarafından organize edilen törende, soykırımda yaşamını yitiren kurbanlar anılırken, uluslararası kamuoyuna tanıma ve yüzleşme çağrısı yapıldı.
EZRA KİLİSESİ’NDEN ANITA SESSİZ YÜRÜYÜŞ
“Seyfo hâlâ duyulmamış büyük bir çığlık ve hâlâ tanınmayı bekleyen bir davadır” sloganıyla düzenlenen etkinlik, Tirbespiyê merkezindeki Ezra Kilisesi önünden başlayan bir yürüyüşle başladı. Katılımcılar ellerinde Süryani halkının kültürel ve dini sembollerini taşıyarak, Seyfo kurbanları için inşa edilen anıtın bulunduğu alana sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi.
ARDİŞ: “SEYFO İLE YÜZLEŞMEK İNSANLIK ONURUDUR”
Anıt önünde yapılan açıklamada, Süryani Birlik Partisi Tirbespiyê Eşbaşkanı Faya Ardiş, Seyfo Soykırımı’nın sadece Süryani halkı için değil, tüm insanlık için tarihsel ve ahlaki bir sınav olduğunu belirtti. Ardiş şu ifadeleri kullandı: “Dünya biliyor ki bugünkü Türklerin ataları olan Osmanlılar bu soykırımı gerçekleştirdi. Kadın, erkek, çocuk demeden on binlerce Süryani katledildi. Ancak buna rağmen uluslararası kamuoyu hâlâ sessizliğini koruyor. Bu sessizlik, adaletin inkârıdır.”
Ardiş, Seyfo’nun resmen tanınmasının, yalnızca geçmişle yüzleşmek değil, gelecekte benzer trajedilerin önüne geçmek açısından da hayati bir önem taşıdığını vurguladı.
SÜRYANİ HALKINDAN ULUSLARARASI TANIMA ÇAĞRISI
Etkinlikte ayrıca, farklı toplumsal kesimlerden temsilcilerin katılımıyla dayanışma mesajları verildi. Süryani Birlik Partisi temsilcileri, özellikle Avrupa ülkeleri ve Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulunarak Seyfo Soykırımı’nın tanınması yönündeki sessizliğe son verilmesini istedi.
Etkinlik, kurbanlar anısına yapılan saygı duruşu ve Süryani ilahilerinin okunmasıyla son buldu.