İstanbul seçimleri: Bir çok ilçede ihlaller tespit edildi

İstanbul’da tekrarlanan seçimlerde oy kullanma işlemi devam ederken, bir çok ilçede ihlaller tespit edildi.

AKP rejiminin adayı Binali Yıldırım’ın, muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu karşısında İstanbul seçimlerini 31 Mart’ta ardından, seçimler yenilendi. Seçmenler sabah saatlerinde sandık başına giderken, ilk ihlaller de yaşanmaya başladı.

Özellikle AKP’li oldukları iddia edilen bazı kişilerin okulları dolaştıkları ve sandık kurulu başkanlarından oy kullanmayanların listelerini istediği belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı, gün içinde yaşanan bazı seçim ihlallerini şöyle sıraladı:

- Ümraniye’de AKP’li oldukları iddia edilen bazı kişilerin okulları dolaştıkları ve sandık kurulu başkanlarından oy kullanmayanların listesini istedikleri öğrenildi. Bunun üzerine okullarda bulunan HDP ve CHP’li görevliler sandık kurularına uyarıda bulundu konuya ilişkin tutanak tutuldu.

- İstanbul Ümraniye’de bazı okullarda sandık kurulu üyesi eksik olduğu için orada bulunan yedek üyeler kurula alınıp, yemin ettirip göreve başlatıldı. Daha sonra asıl üyeler gelince tekrardan çıkarıldıkları öğrenildi. Avukatlar yasal olarak esik üye olduğu için göreve başlayanların asıl üyeler geldiğinde çıkartılmayacağını belirterek, itiraz etti.

- İstanbul Bostancı’da bulunan Leman Kaya İlköğretim Okulu’nda iki sandıkta imza cetvelinde kaydırma yaşandığından dolayı, seçmenlere oy kullandırılmadı. Avukatların okula gitmesi ardından sorunun çözüldüğü ve seçmenlerin oy kullanmaya devam ettiği öğrenildi.

- İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde Kalkavan Meslek ve teknik lisesinde 1251 No’lu sandıkta 4 âdet mühürlü pusula çıktı. Mühürlenmiş dört adet mühürlü pusula için tutanak tutuldu.

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı 23 Nisan İlköğretim okulunda, kendisini AKP’li olarak tanıtan birinin sandık başkanlarına bir kâğıt imzalatmaya çalıştığı belirtildi. İddiaya göre kendisini AKP’’li olarak tanıtan kişinin imzalatmaya çalıştığı kağıtta, sayım dökümleri ile tutanakların yanlış tutulduğuna dair kağıdın imzalanması gerektiği ve okullara gelen pusula çuvalında mühürsüz olduğu iddia edildi. Kağıdı okuyan sandık başkanları ise kendini AKP’den görevli olarak tanıtan kişinin gerçeği söylemediğini belirtti.

- Gaziosmanpaşa Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesinde, oyunu kullanmak isteyen Rezzanşah Şakır isimli seçmen, güvenlik güçleri tarafından engellenerek oyunun kullanılmasına izin verilmedi. Seçmen kâğıdının olmasına rağmen seçmen kâğıdının yanında, ‘şerh’ yazıldığı için oyunu kullanmasına izin verilmeyen Şakır’ın oy kullanmasını kısıtlayacak herhangi bir sorununun olmadığı ortaya çıktı. Şakır’ın duruma tepki gösterdiği ve Gaziosmanpaşa İlçe Seçim Kurulu’nun 3232 No’lu sandık kuruluna dilekçe yazdığı belirtildi.

-Gaziosmanpaşa ilçesinin Mevlana Anadolu lisesinde ise polis okul sorumlularını okulun bahçesinden çıkarmaya çalıştı. Nurhan Tar isimli kadın görevli kağıdını göstermesine rağmen polis 'yukarıdan emir geldi kimse okulun bahçesinde kalmayacak' dedi.

- Beykoz İlçe Seçim Kurulu, üzerinde "Milletvekili Seçimi" yazan zarfların geçerli sayılacağını söyledi. Kararda, durumun tespit edilmesi sırasında ‘oy verme işlemi başladığı, bundan kaynaklı da başa dönülmesinin zaman ve imkan dahilinde olmadığı’ ifade edildi.

- Kağıthane Atatürk İlkokulu'nda, uyarılara rağmen telefonla oy kullanma kabinine giren kişinin, işlem yapmak isteyen kurul üyelerini engellemeye çalıştığı iddia edildi. Olaya ilişkin tutanak tutuldu.

- İstanbul Avcılar Atatürk Ortaokulu'nda bir kişinin, listede ismi bulunmamasına rağmen oy kullandığı iddia edildi. Kişinin oyu tutanak tutularak geçersiz sayıldı.

-Şişli Mustafa Sarıgül İlkokulu’nda AKP’li bir grubun, CHP’lilere “Vatan hainleri” diye bağırarak saldırdığı kaydedildi. Saldırganların gözaltına alındığı belirtildi.

- Maltepe'deki Gülensu İlkokulu'nda AKP temsilcisi bir sandık kurulu üyesinin, bir seçmene görünür yerde oy kullandırdığı, ardından "Yol, metro yaptılar" şeklinde AKP propagandası yaptığı iddia edildi. Sandık kurulu üyesi hakkında tutanak tutuldu.