ÖSYM takvim kriziyle öğrencilerden daha fazla para alıyor

ALES sınav sonuçları açıklanmadan bir sonraki ALES başvuruları alınıp sistemin kapatılması bir çok adayı mağdur etti. ÖSYM iddiaya sessiz kalırken, bazı eğitimciler ve adaylar takvimin değişmesi gerektiğini düşünüyor.

Yılda iki kez düzenlenen ALES, sınava talebin fazla olması sebebiyle 2018’den itibaren yılda üç defa düzenlenmeye başlandı. Bu üç sınavın biri ilkbahar aylarında, diğer ikisi ise sonbahar aylarında yapılıyor. Fakat ÖSYM’nin sonbahar aylarında iki sınav için açıkladığı takvim, adayları mağdur etti. Yüksek lisans ya da akademik kadro başvurusu için 2019 Ocak’a kadar yeterli ALES puanını elde etmesi gereken bir aday, henüz sınavının sonucunu öğrenmeden, hatta sınavının nasıl geçeceğini bile bilmeden üçüncü sınava başvurmak zorunda kaldı.

SINAV İÇİN ÜCRET FARKI ALINDI

ÖSYM’nin geç duyurusunu yaptığı sınav için başvuru imkanından yararlanmak isteyen adaylar, normal başvuru ücreti olan 100 TL yerine 150 TL ödedi.

ÖSYM’nin hatalı takvimi adayları daha fazla para ödemeye mecbur bırakırken, ikinci ALES’in sonuçları, geç başvuru tarihinden dokuz gün sonra açıklandı.

ÖSYM, 2019 yılı sınav takviminde de adayların mağduriyetini tamamen giderecek düzenlemeleri yapmadı.

İkinci ALES 22 Eylül’de düzenlendi, üçüncü ALES’in başvuruları ise 17-25 Eylül arasında gerçekleşti. Yani aciliyeti olan adaylar yine sınav sonucunu göremeden, üçüncü sınava başvurmak zorunda kaldı. Ayrıca bu yıl sınav ücreti 120 TL iken, mağdur adayların da kullandığı geç başvuru ücreti 180 TL olarak belirlendi.

'FAZLA ÜCRET İÇİN MAĞDUR EDİLİYORUZ'

ÖSYM, takvim sıkışıklığı hakkında kendilerine gönderdiğimiz e-maillere yanıt vermedi. ALES başvurusu yapan Emir Yavuz, ÖSYM’nin sınav takvimini bu şekilde belirlemesinin sebebinin, daha fazla adaya kayıt yaptırarak gelir elde etmek olduğunu söyledi. Yavuz, “Sınav sonucum açıklanmadan başka sınav takvimi veriliyor. Geçip geçmediğimi anlamadan yine para ödüyorum. Benim gibi onlarca arkadaşım da bu durumda” dedi.

ALES TAKVİMİ ÖĞRENCİLERİ ZORLUYOR

ÖSYM’nin yabancı dil sınavlarına hazırlanan adaylara çevrimiçi destek veren Remzi Hoca’da görev alan eğitimci Büşra Mutlu, işlerinin gereği olarak ÖSYM takvimini dikkatle izlediklerini ve fazla sayıda yüksek lisans adayı ile iletişim halinde olduklarını belirtti. Mutlu, "Açıkçası dil sınavlarının takvimiyle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok, fakat bizimle görüşen bazı adaylar ALES takviminden dolayı sıkıntılarını dile getiriyorlar. İki senedir durum bu. İkinci ALES sınavının tarihinin geriye atılmasıyla çözülebilecek bir sorunun neden düzeltilmediğini biz de anlamıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde 2020 yılı sınav takvimini açıklayan ÖSYM, takvimde Ağustos ayı sonrası yapılacak sınavlara yer vermediği için ALES’teki takvim sorununun gelecek yıl için çözülüp çözülmediği konusu halen açıklığa kavuşmadı.