Ömer Öcalan: Gündemimiz Kürdistan’ın özgürlüğü

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, gündemlerinin Kürdistan’ın özgürlüğü olduğunu belirterek, “Tarih bizden rolümüzü oynamamızı istiyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Suruç İlçe Örgütü, 3'üncü Olağan Kongresini topladı.

Kongreye HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, yerlerine kayyım atanan Suruç Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çevik ve Abdulah Polat, Urfa Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ile partililer katıldı.

Kongrede konuşan Ebru Günay, 2014’te gerçekleşen Suruç katliamında hayatını yitirenleri anarken,  “Kobanê’yi bütün dünya tanıdı ama biz Suruç’un rolünü biliyoruz. Dayanışmanın öne çıktığı, sınırların anlamsızlaştığı bir yer oldu” dedi.

Günay, “Tarihi rolünü oynadı Suruç. Suruç bunu yaparken bedeller ödedi, bunların başında ‘hiçbir düş yarım kalmayacak’ diyen 33 düş yolcusunu kaybetti. Onları hiç unutmayacağız. O katliam HDP fikriyatına bir saldırıydı ve savaş politikasının başlangıcıydı” şeklinde konuştu.

Türk hükümetinin savaş politikalarına verilecek en büyük cevabın “HDP’yi büyütmek” olduğunu ifade eden Günay, “Bizler savaş politikalarına karşı ısrarla özgürlük hattını savunduk ve savunmaya devam edeceğiz” vurgusunda bulundu.

Günay, HDP’yi kapatma davasına da değinerek,  “Partimizi kapatmak istiyorlar, hiçbir zaman HDP fikriyatını kapatamazlar. HDP, barış ve kardeşlikten yana bu toprakların kaderini belirlemeye devem edecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Mutlaka kazanacağız” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit konusunda Günay, “Savaş politikaları İmralı'da devam eden tecritten kaynağını alıyor. Sayın Öcalan barışın temsilcisi. ‘Bana imkan verilirse bir haftada çözerim’ diyen iradeye savaş ile karşılık verdi iktidar. Kürtleri, ‘zaman özgürlük zamanı’ diyerek mücadeleyi büyütmeye devam etti, ediyor. Sayın Öcalan'ın fikriyatının barışı nasıl getirdiğini daha önce gördük” şeklinde konuştu.

Cezaevlerinde tecride ve cezaevi koşullarına karşı yapılan açlık grevlerini de hatırlatan Günay,  “Açlık grevinde olan tutukluların talepleri bizim talebimizdir. Biran önce talepleri karşılanmalı” diye belirtti.

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Suruç’un tarihi boyunca çok bedel ödeyen bir kent olduğunu belirterek şöyle konuştu:, “O bedellere sahip çıkmamız lazım. Bu halkın önderi 22 yıldır cezaevinde tutuluyor. Tecrit var üstünde. Bu halkın çocukları günlerdir açlık grevinde. Bizim gündemimiz bu. Bu ilçede bir baba ve iki oğlu katledildi. Bir anne adliye önünde 181 gündür adalet arıyor. Kürt olduğu için adalet yok. Bizim amacımız, hedeflerimiz büyük. Gündemimiz Kürdistan’ın özgürlüğü, tecridin son bulması. Tarih bizden rolümüzü oynamamızı istiyor.”

Milletvekili Ayşe Sürücü Maxmûr ve Şengal’e yönelik düzenlenen son saldırılara tepki göstererek, saldırılar karşısında Kürtler arası ulusal birliğin önemine vurgu yaptı.

Kongrede Suruç İlçe Eşbaşkanlığına Yaşar Gündüz Alp ve Emine Kaya seçildi.