Önder Babat anıldı: Değerlerini yaşatacağız

İstanbul Üniversite öğrencisi ve Devrimci Hareket Dergisi yazarlarından Önder Babat katledilişinin 17’inci yıl dönümünde vurulduğu noktada anıldı. Anmada “Önder'in umutları ve amaçları yarım kalmayacak; değerlerini yaşatacağız” sözü verildi.

İstanbul Üniversitesi öğrencisi ve Devrimci Hareket Dergisi yazarlarından Önder Babat, katledilişinin 17’inci yıl dönümünde vurulduğu Beyoğlu İmam Adnan Sokağında anıldı. Devrimci Hareket tarafından düzenlenen anmaya, çok sayıda sosyalist parti ve demokratik kitle örgütü katıldı. Polis ablukası altında gerçekleşen anmada, Önder Babat resimleri taşındı, “Önder Babat için adalet istiyoruz” yazılı pankart açıldı. Anma, Önder Babat ve bütün devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sık sık, “Önder Babat ölümsüzdür”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş” sloganlarının atıldığı anmada, ilk konuşma Önder Babat’ın yoldaşı Burak Yücel tarafından yapıldı.

TAM 17 SENEDİR ADALET ARIYORUZ

Önder Babat için tam 17 senedir bu sokakta adalet aradıklarını belirten Yücel, “Tam 17 senedir bu ülkeyi yönetenlere, yargı makamlarına sesleniyoruz; Önder Babat için adalet diyoruz, Önder Babat’ın katillerini bulun ve yargı önüne çıkartın diyoruz” vurgusunda bulundu. Tam 17 senedir Babat’ın vurulduğu bu sokakta bir delil araştırması dahi yapılmadığı gibi, şüpheli bir şahsın bulunmadığını, kamu davasının açılmadığına dikkat çeken Yücel, şunları kaydetti: “Bugünlerde insan hakları reformu konuşuluyor, insan hakları atılımları konuşuyor, insan hakları adına pek çok adım atılacağından dem vuruluyor. Ama 17 yıldır her Mart’ta bu sokakta adalet arayan bizler gibi, bu ülkede on binlerce insan var, Berkin Elvan’lar, Ceylan Önkol’lar, Soma’da katledilen 301 madenci var… Adalet istiyoruz ve biliyoruz bu ülkede insan hakları da adalette, eşitlikte, özgürlük de tepeden inmeyecek, halkların omuz omuza mücadelesiyle gelecek.”

‘CİNAYETİ KARANLIKTA BIRAKMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPTILAR’

Konuşmanın ardından Devrimci Hareket adına açıklamayı İstanbul Üniversitesi öğrencisi Büşra Islak okudu. Önder Babat, bundan tam 17 yıl önce bu sokakta, Devrimci Hareket Dergisi’nin bürosunun önünde vurularak katledildiğini hatırlatan Islak, o günden bugüne, onu katledenleri saklamak, olayı karanlıkta bırakmak ve gerçekliği karartmak adına her şeyin yapıldığını kaydetti. Vurulduğu sokakta bir tane bile delil toplanmadığını; burjuva medyasında olayı çarpıtan haberler yapıldığını anımsatan Islak, “Otopsi işlemi engellenmek istendi, bir kamu davası açılması organize bir biçimde engellendi, Önder Babat’ın katilinin bulunmasını isteyenlere kelepçe vuruldu, işkenceye maruz kaldı. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin Beyazıt Meydanı’nda Önder için dile getirmek istedikleri adalet talebi yasaklandı, öğrenciler gözaltına alındı” dedi.

‘ÖNDER MÜCADELEDE ISRARCI OLDUĞU İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ’

Önder Babat’ın NATO’nun İstanbul toplantısı öncesinde vurulduğuna işaret eden Islak, o gün kişi olarak Önder seçilmiş olsa da esas hedefin bu ülkenin tüm anti-emperyalistleri ve yurtseverleri, devrimci ve ilerici muhalefeti olduğunu vurguladı. Aradan geçen 17 yıl içerisinde, halka ait kaynaklar emperyalist tekellere peşkeş çekildiğini ifade eden Islak, özelleştirme adı altında tüm birikimlerimiz heba edildiğini gerek sanayi gerekse de tarımsal üretim bütünüyle dışa bağımlı, işsizlik ve yoksulluk milyonları kasıp kavurur hale geldiğini hatırlattı.

Bugün milyonlarca insanın, evlerine en temel gıda maddelerini bile alamadığını, emekçilerin ekonomik kriz sebebiyle intihar ettiğini kaydeden Islak, “Önder, bir avuç egemenin kendi iktidarları için milyonlarca insanın geleceğini çalmalarına hayır dediği için öldürüldü. Önder Babat, ülkemiz topraklarında yaşayan halkların ve emekçilerin eşit, özgür ve insanca yaşamasını amaçlayan bir mücadelede ısrarcı olduğu için öldürüldü. Önder, bir avuç egemenin kendi iktidarları için milyonlarca insanın geleceğini çalmalarına hayır dediği için öldürüldü. Önder, öğrencilerin, gazetecilerin, akademisyenlerin, sanatçıların ve tüm halkın polis baskısıyla, hapishane tehdidiyle seslerinin kısılmasına karşı mücadele ettiği için öldürüldü. Önder, ülkeyi yönetenlerin kadınları sürekli hedef gösterdikleri bu düzene karşı mücadele ettiği için öldürüldü” diye konuştu.

‘DEĞERLERİNİ YAŞATACAĞIZ’

Önder Babat’ı öldürerek yok edebileceğini sananların, kendi karanlıkları ile birlikte, tarihin tozlu raflarındaki yerlerini mutlaka alacaklarını vurgulayan Islık, “Vurulduğu günden bugüne dek ne Önder’i bizden ayırabildiler ne de bizi Önder’den. Biz onunla, Gezi’de, Suruç’ta yitirdiğimiz arkadaşlarımızın yanında; Cumartesi Annelerimizin omuz başında, Beyazıt Meydanı’nda, Soma’da, 10 Ekim’de, Ankara Garı’nda hep birlikteydik. 17 yılın ardından tekrar söz veriyoruz: Önder'in umutları ve amaçları yarım kalmayacak; katillerinden hesap soracak, değerlerini yaşatacağız” dedi.

Açıklamanın ardından Önder Babat’ın vurulduğu noktaya karanfiller bırakıldı.