AB, köle ticareti, kara para aklama ve rüşvet cenneti gibi

AB, köle ticareti, kara para aklama ve rüşvet cenneti gibi

Avrupa Parlamentosu (AP) Organize Suçlar, Rüşvet ve Kara Para Aklama Özel Komitesi (CRIM) tarafından hazırlanan yeni raporun detayları Avrupa’daki organize suçların boyutlarını bir kez daha göz önüne seriyor. Rapora göre, 880 bin kişi köle gibi çalıştırılırken, siber suçlardan elde edilen gelirlerin yüz milyarlarca euroya ulaştı ve en az 20 milyon rüşvet vakası tespit edildi.

AP’ye bağlı çalışan CRIM-Comitee, organize suçlar, kara para aklama ve rüşvet ile ilgili raporunu yayınladı. Rapor, AB üyesi ülkelerin hem ulusal hem de uluslararası çalışan suç örgütleri için hiç de kötü mekanlar olmadığını ortaya koyuyor.

880 BİN İNSAN KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILIYOR

Komite tarafından hazırlanan rapora göre, 28 üyeli AB genelinde 880 bin insan köle işçilik şartlarında çalıştırılıyor. Bu çalışanların dörtte birinden fazlası ise fuhuş sektöründe aktif olan çete ve mafyalar tarafından sömürülüyor.

Fuhuş sektöründe çalıştırılan yüzbinlerce kadının önemli bir kesiminin zorla fuhuşa mecbur bırakıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca, çoğunluğu ekonomik sorunlarla boğuşan ülkelerden getirilen seks kölesi kadınlarının yaşamsal ihtiyaçları da suç örgütleri tarafından hiçe sayılıyor.

3 BİN 600 SUÇ ÖRGÜTÜ VE YÜZ MİLYARLARCA PARA

Raporda, AB içinde uluslararası nitelikte olan 3 bin 600 suç örgütünün varlığından söz edilirken, bu örgütlerin hükmettiği para miktarı yüz milyarlarca euroyu buluyor. Buna göre, suç örgütlerinin insan ticaretinden elde ettikleri kazanç 25 milyar euroyu bulurken, illegal organ ticareti ile vahşi hayvan kaçakçılığından edindikleri kazanç 18 ila 26 milyar euro arasında.

AB içerisinde suç örgütlerinin ve ya bireylerin en çok kazanç elde ettikleri alan ise siber suçlarda görülüyor ve yıllık 290 milyar euroya ulaşıyor.

YILDA 20 MİLYON RÜŞVET VAKASI

CRIM-Comittee raporunda dikkat çeken bir diğer başlık ise rüşvet. Buna göre, AB genelinde kamu sektöründe yaşanann rüşvet vakalarının sayısı 20 milyon olarak kayıtlara geçerken, rüşvetin üye ülkelere verdiği zarar ise 120 milyar euro olarak belirtildi.

CRIM-Comittee’nin 23 Ekim’de AP tarafından oylanacak raporunda alınması gereken önlemler de sıralandı. Buna göre, Avrupa kıtasında düşük vergi oranları nedeniyle vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelere yönelik talep, “Vergi cennetleri yok edilsin” başlığıyla verildi.

Kara para aklama ve ya rüşvetten hüküm giyen kişilerin en az 5 yıl kamuya ait ihale ve sözleşmelere katılma yasağı getirilmesini isteyen CRIM, kamu kurumlarında ve ya şirketlerde  yaşanan suçları açığa çıkaran kişilerin ‘suçlu’ olarak yargılanmasının da engellenmesini istiyor.

Komite, seçmenlerden hangi biçimde olursa olsun oy satın alınmasının da birlik genelinde suç kapsamına alınmasını talep ediyor.