Ağaoğlu: Mülteci ölümlerinden savaşta ısrar edenler sorumlu

HDP MYK Üyesi Gülsüm Ağaoğlu, İzmir'de 22 mültecinin ölümünden savaşta ısrar edenlerin sorumlu olduğunu belirtti.

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü ve MYK Üyesi Gülsüm Ağaoğlu, İzmir'de 22 mültecinin yaşamını yitirmesi üzerine bugün yazılı açıklama yaptı.

'İNSANLIK UTANCININ SORUMLULARI...'

"Türkiye’deki mültecilerin sorunları çözülmediği gibi, ne yazık ki mülteciler iktidar açısından Avrupa’ya karşı gayriahlaki bir pazarlığın öznesi olmaya devam etmekteler" diyen Ağaoğlu, şunları belirtti: "İzmir’den, Yunanistan adalarına geçmek isteyen mültecileri taşıyan kamyonetin devrilmesi sonucu aralarında kadınların, çocukların ve bebeklerin de bulunduğu 22 mültecinin hayatlarını kaybetmesi son derece acı verici bir trajedidir. Bu olay kesinlikle bir trafik kazası değildir. Avrupa Birliği ile Erdoğan Rejimi’nin ortaklaşa yol açtıkları bir insanlık utancıdır. Mültecileri çaresizce insan kaçakçılığı yapan suç şebekelerine itenler bu utancın siyasi sorumlularıdır."

'AKP IRKÇILIĞA PRİM VERİYOR'

İktidarın, bir yandan mültecilere ev sahipliği yaptığını iddia ederken, diğer yandan en ufak bir olay sonrasında kentteki tüm mültecilerin hedef alınarak linç edilmelerine ve ardından apar topar kent dışına çıkarılmalarına göz yumduğunu vurgulayan Ağaoğlu, iktidarın ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına prim verdiğini belirtti.

'SÖZLEŞMELERE UYGUN DAVRANILMIYOR'

Açıklamada şunlar da ifade edildi:

"Diğer yandan Türkiye’de kendilerini güvenli hissedemeyen veya ekonomik açıdan bir gelecek görmeyen mülteciler, 'AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması' sebebiyle Türkiye’de yaşamaya zorlanmaktadır. İnsan hakları ile tamamen zıt olan bu anlaşma, yasa dışı ve ölüm riski yüksek göç hareketlerine sebep olmaktadır. Bugüne kadar Ege ve Akdeniz’de, Meriç akıntılarında, Türkiye’nin doğu-güney hudutlarında yolculuk halindeyken kaç bin mültecinin hayatını kaybettiği bilinemiyor.

Mültecilerin yaşadıkları her türlü trajedinin sorumlusu savaş politikasında ısrar edenlerdir.

Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya, 6458 sayılı ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na koyduğu coğrafi sınırlamayı kaldırmasını hatırlatıyoruz. Bir kez daha Suriye ya da diğer ülkelerden gelen mülteciler için şu an uygulamada olan 'Geçici Koruma Statüsü'nün kaldırılması ve en temel insan hakkı olan ‘Mültecilik Statü’sünün tanınması gerekliliğine vurgu yapıyoruz."