Ağır hasta Özkan yeniden cezaevine gönderildi: Faili ATK

Adil olmayan bir yargılama sonucu onlarca yıldır tutsak edilen ve ağır hastalıkları olan Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılmaması için bu kez Adli Tıp Kurumu engeli önüne çıkarıldı.

83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.  Son aylarda sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle defalarca hastaneye kaldırıldı. Hastaneye gidiş gelişleri ve sürekli kelepçe takılması da bir işkenceye dönüştü.

Özkan, en son 27 Haziran’da İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edildi.

ATK, "Yeterli kanaat oluşmadı" diyerek, Özkan'ın R Tipi Cezaevi'ne sevk edilmesini ve bir ay gözlem altında tutulmasını istedi.

Raporda, “Kişi hakkında yeterli kanaat oluşmadığından R (rehabilitasyon) tipi cezaevi şartlarında yatırılarak 1 (bir) ay izlenmesi sonrası, günlük rutini ve yaşamsal aktiviteleri ile bilgilerin ayrıntılı şekilde belirtildiği psikososyal gözlem raporu ile birlikte yeniden kurulumuza muayeneye gönderilmesi sonrasında sorulan hususlar görüş bildirileceği oy birliği ile mütalaa olunur” denildi.

Özkan adına açılan Twitter hesabında, rapora tepki gösterildi: "ATK'nin oy birliğiyle utanç kalabilir raporu!  Mehmet Emin Özkan 83 yaşında. Yürüyemiyor, konuşmakta güçlük çekiyor, duyamıyor! onca hastalığına rağmen yeterli kanat oluşmadığından… Yeterli kanaat oluşması için ölmesi mi gerekiyor!"

Özkan, ATK’ye götürülmeden önce bir ay içerisinde kötüleşen sağlık durumu nedeniyle yedi kez Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Her seferinde elleri kelepçeli ve asker ablukası altında getirilip götürülüyordu. Son olarak sağlık raporu için ring aracıyla Elazığ’daki bir hastaneye götürüldükten sonra, yetkili hastanenin Diyarbakır olduğu gerekçesiyle tekrar cezaevine gönderilmişti. İki kent arasındaki bu keyfi bürokrasi sırasında Özkan bir gün boyunca aç bırakılmıştı.

Özkan hakkında daha önce yüzde 87 engel ve “cezaevinde kalamaz” raporu verilmişti, ancak Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu, psikiyatrist tedavi önererek, “Cezaevinde kalabilir” diye ısrar etmişti.