AKP'nin kreş yalanı!

AKP'nin kreş yalanı!

Hükümet, her kamu kurumuna kreş açacağını vaat ediyor. Ancak, hükümetin taşeronlaştırma politikaları nedeniyle neredeyse kamu işçisi kalmamış durumda. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, sadece sağlık iş kolunda 150 bin taşeron işçinin çalıştığına dikkat çekerek "Bu taşeron işçiler de, çalıştıkları kamu hastanelerindeki kreşlerden yaranlanma hakkından mahrum" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın bayramdan sonra açıklaması beklenen, "Kadın İstihdamı Paketi"ne göre, bütün kamu iş yerlerine kreş açılacak. Kreşten yararlanma koşulları henüz açıklanmış değil.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri ve Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetin "Her kamu iş yerine kreş" düzenlemesinin gerçekçi olmadığını belirtti.

'KAMU İŞÇİSİ Mİ KALDI?'

"Kamu işçisi mi bıraktınız?" diye hükümete soran Çerkezoğlu, "Giderek kamuda, kamu işçisi kalmayacak" dedi. Hem kamuda hem de özelde kadrolu güvenceli istihdamın yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Arzu Çerkezoğlu, sağlık iş kolundan örnek verdi: "Sağlık iş kolunda 150 binin üzerinde taşeron sağlık işçisi var. Hiçbir taşeron işçisi kamu hastanelerindeki kreşlerden yararlanamıyor. Kamuda işçi mi var ki, kamu iş yerlerinde kreş olacak. Bunların hepsi gerçek hayatla bağdaşmıyor. Hiçbir taşeron kadın işçi var olan kreşten yararlanamıyor. Kreş hakkından taşeron işçisi kadınların da yararlanması için aylarca eylem yaptık. Ama bununla ilgili en ufak bir adım dahi atılmadı. Pakette bahsedilen haklar, çok az kamu işçisi kadın işçiler için kısmen geçerli olabilir ancak."

Sermaye ve hükümetin, Türkiye'de düşük olan kadın istihdamını dünya ortalamasına çıkartmak istediğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Ancak, bunu, güvenceli, eşit işe eşit ücret gibi çalışma prensipleriyle yapmak istemiyorlar. Sermaye kadınları her zaman erkeklerden daha ucuza, güvencesiz çalıştırmak istiyor" dedi.

'KADINLAR UCUZ İŞGÜCÜ'

DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu, sermayenin kadınları iş gücü piyasasına katma amacının "ucuz iş gücü temin etme" amacı taşıdığını belirtirken, Başbakan Erdoğan'ın "3-5 çocuk yapın" talimatını hatırlattı, "Bir taraftan kadınların 3-5 çocuk doğurmasının teşvikiyle 20 yıl sonrasının ucuz emek iş gücü varlığını güvence altına almak istiyor. Bugün açısından da kadın hem çocuk doğururken, hem de emeğini en güvencesiz ve en esnek çalışma biçimleriyle piyasaya sürsün istiyor" dedi.

16 olan haftalık doğum iznin 18 haftaya çıkartılacağını anlatan Çerkezoğlu, şöyle konuştu: "Doğum sonrasında yarı zamanlı çalışma getiriliyor. Bu düzenleme, hükümetin, bayramdan hemen sonra Meclis'e getirmek istediği paketten bağımsız değil. O pakette kıdem tazminatının fona devri yoluyla kaldırılması, özel istihdam bürolarının açılması ve taşeron yasasının çıkartılması öngörülüyor. Hükümetin kadın istihdamına yönelik paketi, bu paketle ile birlikte düşünüldüğünde, doğum iznine ayrılan kadınlar, "kiralık işçiler" olarak, özel istihdam büroları aracılığıyla esnek çalışmaya mahkum edilecek. Bakan, kiralık işçi uygulamasının en çok kadın işçiler için geçerli olduğunu zaten açıklamıştı."

DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu, hükümetin her iki paketine karşı yoğun bir mücadele içerisinde olacaklarını duyurdu, "'Kadın istihdamı paketi' denilen pakete karşı, sadece DİSK olarak değil, DİSK ve KESK başta olmak üzere, diğer emek örgütleri ve diğer kadın örgütlerinden kadınlarla bayram öncesinde bir araya geldik. Bayramdan sonra yeniden bir araya geleceğiz ve ortak bir mücadele yürüteceğiz" dedi.