Alman vatandaşı Güneş’e dijital medya cezası!

Türk yargısı, Alman vatandaşı Mahmut Güneş’e dijital medya paylaşımları gerekçesiyle 2 yıl 9 ay hapis verildi. Karara tepki gösteren Avukat Berfîn Aslan, “Ceza, Güneş’in Kürt kimliğine verilmiştir” diyerek, yasal olmadığını söyledi.

30 Temmuz’da Almanya’dan aile ziyareti için gittiği Kayseri Havaalanı’nda, hakkında yapılan ihbar nedeniyle gözaltına alınan Alman vatandaşı Mahmut Güneş, sanal medya paylaşımları gerekçesiyle tutuklanarak, Bünyan’daki cezaevine gönderildi. 

Yaklaşık 2,5 aydır rehin tutulan Güneş, Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davaya, tutuklu olduğu Kayseri Bünyan Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden katıldı.

Hakkındaki iddiaları reddederek, söz konusu sanal medya paylaşımlarının kendisi tarafından yapılmadığını ve yapılan araştırmada da buna dair kesin bir kanıt bulunamadığını belirterek, beraatini talep etti.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri ile Güneş’in avukatının katıldığı duruşmada, özel bir husumeti nedeniyle Mahmut Güneş’i CİMER’e şikayet eden ve Güneş adına sahte dijital medya hesapları düzenleyen ihbarcı Mehtap Erdoğan da hazır bulundu.

Yapılan duruşmanın ardından mahkeme, önce Mahmut Güneş’e Twitter üzerinden yapılan bazı paylaşımları rt ettiği için ‘terör örgütü propagandası’ gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis verdi.

Ardından ‘Suçun sosyal medya üzerinden işlendiği’ gerekçesiyle cezayı yükseltti ve toplamda, 2 yıl 9 ay hapis verdi.

‘CEZA GÜNEŞ’İN KÜRT KİMLİĞİNE VERİLDİ’

Kararın yasal dayanaktan yoksun olduğunu söyleyen ve bu cezanın Mahmut Güneş’in Kürt kimliğine verildiğini söyleyen avukatı Berfin Arslan, dosyayı İstinaf’a götüreceklerini, bu haksızlığın orada giderileceğine inandıklarını belirtti.

Avukat Arslan devamla şunları söyledi:” Mahkeme TCK 62 madde iyi hal indirimi de uygulamadı. Tutukluluk halinin devamına ise Alman vatandaşı olması nedeniyle kaçma şüphesinin bulunmasını gösterdi. Tahliye talebiyle tutukluluk halinin devamına itiraz edeceğiz. Gerekçeli karar tebliğ edildiğinde bir üst yargı yolu olan istinaf yasa yoluna başvuracağız.”

Duruşmaya katılan Alman elçilik görevlileri de kararın kendileri için ‘şok’ etkisi yarattığını ifade ederek tepki gösterdiler.

1990’lı yıllarda Malatya’dan Almanya’ya göç eden Mahmut Güneş, Almanya’nın Bochum kentinde yaşıyor. Güneş’in 3 kızı bulunuyor.