Anastasiades’ten AB’nin dayatmalarına tepki mektubu
Anastasiades’ten AB’nin dayatmalarına tepki mektubu
Anastasiades’ten AB’nin dayatmalarına tepki mektubu
Avrupa Birliği’nin (AB) Euro krizi ile birlikte ekonomik zorluklar içinde olan ülkelere yaptığı dayatmalar tepki görüyor. Mart ayında 10 milyar Euro kredi karşılığında banka hesaplarına yüksek vergi oranları getiren Kıbrıs’ın Devlet Başkanı AB’nin anlaşmayı yeniden gözden geçirmesini istedi.
Kıbrıs Devlet Başkanı Nicos Anastasiades, Euro Bölgesi liderlerine gönderdiği mektup ile ülkeyi ekonomik krizden kurtarma adına AB tarafından dayatılan pakete sert tepki gösterildi. AB’den herhangi bir ek kredi talep etmeyen Anastasiades’in Financial Times ve Wall Street Journal’de yayınlanan mektubunda, Mart ayında ülkeye dayatılan kredi antlaşmasının yeniden müzakere edilmesi istendi.
Anastasiades, AB tarafından verilecek krediler karşılığında Kıbrıs Merkez Bankası ile Laiki Bank’ta bulunan ve miktarı 100 bin Euro’yu aşan mevduat hesaplarından yüzde 30 oranında vergi alınması şartını da eleştirdi. Devlet Başkanı, faiz amaçlı bankalarda tutulan paralara mı yoksa şirketlerin ve ya bireylerin normal banka hesaplarında tutulan paralara mı vergi uygulanacağının antlaşmada net olarak belirtilmemesinin de önemli bir sorun olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Devlet Başkanı mektubunda, ülkeden para kaçışını engellemek adına sermaye akışına getirilen kısıtlamaları da eleştirerek, bu uygulamanın özellikle şirketleri ve bankaları zora soktuğunun da altını çiziyor.
Mart ayında, AB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından ülkeye verilecek 10 milyar Euro’luk kredi karşılığında Kıbrıs’ın bankacılık ve finans sistemine getirilen bu şartlar dayatılmıştı. Önceleri tüm mevduat hesaplarına uygulanmak istenen yüksek vergi oranları Kıbrıslıların yoğun tepkisi ile sadee 100 bin Euro’nun üstü hesaplara uygulanmak üzere değiştirilmişti. AB ve IMF’nin anlaşmasına karşı ülkede 30 milyar Euro’yu aşkın sermayesi bulunan Rusya devreye girmiş ve planın Kıbrıs Parlamentosu tarafından reddedilmesini sağlamıştı. Kıbrıs, daha sonra gözden geçirilen anlaşmayı imzalamak zorunda da kalmıştı.