Ayakta sayımı reddeden iki tutsağa şiddet

Yargılandıkları davanın duruşması için Elazığ’dan Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’ne getirilen iki siyasi tutsak, sayım sırasında ayağa kalkmadıkları gerekçesiyle gardiyanların şiddetine maruz kaldı.

Salih İlmin ve ismi öğrenilemeyen bir tutsak, duruşmaları için Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’ndan Batman T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi.

Salih İlmin’in kardeşi Gülçin İlmin, 10 Haziran’da yaptığı telefon görüşmesinde abisinin şiddete maruz kaldığını öğrendiğini belirtti.

Salih İlmin, 2018 yılından bu yana “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutsak bulunuyor.

Gülçin İlmin, tutsak abisinin 4 Haziran’da görülen duruşması için 27 Mayıs’ta Batman Cezaevi'ne getirildiğini ifade etti.

İlmin, telefon görüşmesinde abisinin aktardıklarını şöyle ifade etti: “Sadece ikisi, bir koğuşa yerleştiriliyor. Sayım esnasında ayağa kalkmalarını istiyorlar. Onlarda zaten iki kişi olduklarını ve ayağa kalkmayacaklarını söylüyorlar. Bu esnada gardiyanlar onları zorla ayağa kaldırmak istiyor. Onlar da kalkmayacaklarını söyleyerek direniyorlar. Üstünde oturdukları sandalye ile beraber onları koğuşun dışına atıyorlar. Bu esnada zorla fiziki müdahalede bulunuyorlar. ‘Herkes ayağa kalkıyor, siz niye kalkmıyorsunuz?’ diyerek tehdit ediyorlar. Bu durum her sayım esnasında tekrarlanıyor.”

Salih İlmin ve diğer tutsağın gardiyanlar tarafından “sizin onurunuzla oynayacağız” diye tehdit edildiğini aktaran İlmin, "Onlar da kimsenin onurlarıyla oynayamayacağını ve ölümleri pahasına da olsa onurlarını çiğnetmeyeceklerini dile getiriyor” dedi.

Gardiyan şiddetine maruz kalan tutsakların 4 Haziran’da tekrar Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne geri gönderildiği bildirildi.

İHLALLERE KARŞI AÇLIK GREVİ

Kardeş Gülçin İlmin, cezaevlerinde tecride karşı başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eyleminin sürdüğünü de hatırlattıktan sonra, sözkonusu iki tutsağın hak ihlallerinin ortadan kaldırılmaması halinde ölüm orucuna başlayacaklarına dair cezaevi idaresine bildirimde bulunduğunu söyledi. 

İlmin, cezaevi yönetiminin hukuksuz yaklaşımlarına karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.