AYM, İmralı’daki tecridi “hukuka uygun” gördü

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının, İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara ilişkin verilen disiplin kurulu kararlarını taşıdığı AYM’den “hukuka uygun” görüldü.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan müvekkilleri Ömer Hayri Konar’a verilen disiplin kurulu kararı, varsa buna bağlı İnfaz Hakimliği ve Ağır Ceza Mahkemesi kararları başta olmak üzere verilen kararların dosya örneğinin kendilerine verilmesi, haksız ve hukuka aykırı disiplin cezasının kaldırılması için Aralık ayı içerisinde Bursa İnfaz Hakimliği ve Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Avukatların talebi ilk önce İnfaz Hakimliği ardından Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla reddedildi.

Avukatlar aynı cezaevinde tutulan müvekkilleri Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım için Ekim ayı içerisinde İnfaz Hakimliği’ne başvurarak aile ziyaretlerinin gerçekleştirilmesini talep etti. Fakat her iki tutuklu için yapılan başvurular da reddedildi. Avukatlar kararların hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle müvekkilleri Konar, Aktaş ve Yıldırım için Anayasa Mahkemesi’ne(AYM) başvurdu.

13 Mart tarihinde dosyayı karara bağlayan AYM, 3 kişi hakkında yapılan başvuruya "kabul edilemezlik” kararı verdi. Ortada herhangi bir ihlal kararının olmadığına hükmeden AYM, böylelikle İmralı’da uzun süredir gerçekleşmeyen avukat ve aile ziyaretlerinin yanı sıra avukatların müvekkilleri hakkında verilen kararlara ulaşamamayı hukuka uygun gördü.

27 Kasım 2020'de Yargıtay üyeliğine seçilen ve henüz herhangi bir faaliyeti olmamasına rağmen AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından AYM üyeliğine seçilen İrfan Fidan’ın söz konusu kararda üye hakimlerden biri olması dikkat çekti.