Ayna Ankara'daki şebeke suyu kaygısını Meclis'e taşıdı
Ayna Ankara'daki şebeke suyu kaygısını Meclis'e taşıdı
Ayna Ankara'daki şebeke suyu kaygısını Meclis'e taşıdı
BDP Amed Milletvekili Emine Ayna, Ankara'da şebeke suyunda alüminyum değerlerinin yüksekliği nedeniyle halk sağlığının tehdit altında olduğu yönündeki endişeleri Meclis'e taşıdı.
BDP'li vekil Emine Ayna Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması üzere verdiği soru önergesinde, "Geçtiğimiz günlerde TMMOB Kimya Mühendisler Odası (KMO) tarafından yapılan basın açıklamasına göre, Ankara şebeke suyunda alüminyum değerlerinin yüksekliği ve bu nedenle halk sağlığının büyük tehdit altında olduğu belirtilmektedir" dedi.
Ayna, "Aynı şekilde İstanbul`da da halk şebeke suyuna güvenemeyip hazır su kullanmaktadır. Fakat hazır sularla ilgili basında yer alan haberler ve ilgili kurumların yaptıkları testlerin olumsuz sonuçları halkın kaygısını artırmakta ve sağlığı tehdit etmektedir" diye ekledi
BDP'li vekil Bakan Eroğlu'na şu soruları yöneltti:
1- Kamuoyuna şimdiye kadar yansıyan "Alüminyum düzeyinde artış görülen derenin Çamlıdere Barajı`na akışının durdurulduğu" şeklindeki açıklamalar ne yazık ki tatmin edici değildir. Şebeke suyunda alüminyum düzeyinin 4 kata dek yüksek bulunmasının nedeni nedir?
2- Alüminyum düzeyinde artışa İvedik Arıtma Tesislerindeki çöktürme havuzlarında kullanılan alüminyum sülfatın doz ayarlamasında yapılan hatalar sebep olabilir mi? Bu konuda bakanlığınızın herhangi bir incelemesi söz konusu mudur?
3- İvedik Arıtma tesisinin günlük su arıtma kapasitesi nedir?
4- Kontrol ve analizlerin yapılmadığı su kaynağı bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise kontrol ve analizlerin şu ana kadar yapılmamasının gerekçesi nedir?
5- İçme – kullanma suyu kaynakları, arıtım ve dağıtım sistemleri ayrıntılı olarak incelenip kaynağa yönelik araştırmalar yapılmış mıdır? Bu araştırmalar sonucunda bakanlık olarak almış olduğunuz önlemler bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu önlemler nedir?
6- Yaşam alanlarımızın tümünde, şebeke suyundan uzaklaşarak daha pahalı su seçeneklerine yönelmenin durdurulması için, toplumun şebeke suyuna olan güvenini yeniden kazanmak için neler planlanmaktadır?
7- Yapılan su analizleri sonuçları hakkında halkın sürekli bilgi edinmesine yönelik hangi çalışmalarınız mevcuttur?
8- Su kaynaklarının sağlıklı ve güvenilir olması için alınması gereken önlemler nelerdir? Bakanlığınız bu sorumluluğunu yerine getirmeyi ne şekilde planlamaktadır?