BDP Milletvekili Demir Çelik, Gaziemir'de bir fabrikanın arazisinde bulunan radyoaktif maddeyle ilgili sorunu TBMM'de gündeme getirdi. Çelik, bakanlıða "neden işlem yapmıyorsunuz" diye sordu.
BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Ýzmirin Gaziemir ilçesinde bulunan Aslan Avcı Kurşun Fabrikasına ait arazide topraða gömülü halde tonlarca radyoaktif madde bulunmasıyla ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle verdiði soru önergesinde, "2007 yılında bahsi geçen kurşun fabrikasının radyoaktif maddeleri usulüne göre imha etmediði tespit edilmiş olmasına raðmen bugüne kadar yalnızca para cezası dışında herhangi bir işlem yapılmamış olmasının nedeni nedir" diye sordu.
'100 YIL RADYOAKTÝF IŞIN YAYABÝLÝR AMA SADECE PARA CEZASI KESÝLDÝ'
Fabrikanın radyoaktif maddeleri usulüne uygun olarak imha etmediðinin 2007 yılında tespit edildiðini ancak aradan geçen beş sene içerisinde yalnızca para cezası kesildiðini bildiren Çelik, şunları kaydetti: "Söz konusu fabrika şehir içinde kalan bir konuma sahiptir. Bu anlamıyla başta çevre olmak üzere insan saðlıðına olumsuz etkileri oldukça yüksektir. Topraða gömülü halde tespit edilen radyoaktif madde Europium 152 izotopu adını verilen atom çekirdeðidir. Bu madde ancak yanmış nükleer reaktör çubuklarından elde edilmektedir. Ülkemizde faal nükleer santral olmadıðı göz önünde bulundurulursa bu maddelerin ülkemize yasa dışı yollardan getirildiði ve suç işlendiði ortadadır. Bahsi geçen Europium 152 izotopu maddesi 100 yıl boyunca radyoaktif ışın yaymaya devam eden çok tehlikeli bir özelliðe sahiptir."
CÝDDÝ HASTALIKLARA YOL AÇABÝLÝR
Radyoaktif maddelerin organ hasarlarına, genetik yapının bozulmasına, sakat doðumlara, kansere ve daha birçok hastalıða neden olduðuna dikkat çeken Çelik, geçmişte söz konusu fabrikada çalışanlar ve çevresinde yaşayan sivil yurttaşların potansiyel olarak bu radyoaktif maddelere maruz kalmış olduðunu belirtti.
BDP'li Demir Çelik, Bakan Taner Yıldız'a şu soruları yöneltti:
"1. 2007 yılında bahsi geçen kurşun fabrikasının radyoaktif maddeleri usulüne göre imha etmediði tespit edilmiş olmasına raðmen bugüne kadar yalnızca para cezası dışında herhangi bir işlem yapılmamış olmasının nedeni nedir?
2. Ülkemizde nükleer santral bulunmamasına raðmen bahsi geçen arazide gömülü olarak bulunan Europium 152 izotopu ülkemize hangi amaçla ve hangi yollarla getirilmiştir? Bakanlıðınızın bu durumda ihmali var mıdır?
3. Yanmış nükleer reaktör yakıt elemanları Türkiyeye nasıl ve niye getirilmiştir? Yanmış nükleer reaktör yakıt atıklar ile bu fabrika neyi eritmiştir?
4. Çevre ve insan saðlıðını tehdit eden böylesi bir durumun yaşanmasında sorumluluðu olan kurumlar ve kişiler hakkında soruşturma başlattınız mı?
5. Europium 152 izotopu radyoaktif maddesi çevre ve insan saðlıðı üzerindeki etkileri araştırılmış mıdır? Bu araştırmalar hangi kurumlar aracılıðı ile gerçekleştirilmiştir? Şimdiye kadar topraða gömülü halde ya da bir başka şekilde bulunan radyo aktif madde miktarı ne kadardır?
6. Bahsi geçen fabrikada üretilen kurşunlar ile imal edilen kaç akü vardır? Bu aküleri tespit ederek piyasadan toplatmayı düşünüyor musunuz? Fabrika arazisinde bulunan radyoaktif maddeleri nasıl imha edeceksiniz?
7. Bahsi geçen fabrikada çalışan tüm personel bu radyoaktif maddeye maruz kalmıştır. Bu maddeye maruz kalan kişiler tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı mı? Bu maddeye maruz kalarak saðlık problemleri yaşayan yurttaşlara tazminat ödemeyi planlıyor musunuz?
8. Topraða gömülü halde bulunan radyoaktif maddenin yeraltı suları ile karışarak büyük bir çevresel tahribata yol açtıðı ortadadır. Çevresel bu tahribatın etkileri nelerdir? Bu konuda bir araştırmanız var mıdır?
9. Radyoaktif maddelerin gömülü olduðu arazi ve çevresini karantina altına almayı planlıyor musunuz?
10.Yaşanan bu olay karşısında ülkemizde kurmayı planladıðınız nükleer santral projeleri askıya alınacak mı?"