Barış turundaki gençler Şaylemez’in mezarını ziyaret etti
Barış turundaki gençler Şaylemez’in mezarını ziyaret etti
Barış turundaki gençler Şaylemez’in mezarını ziyaret etti
Barış İçin Gençlik Dayanışması, “Gezi'den Lice'ye Gençlik Barışa Köprü Oluyor” barış turu kapsamında Kürt çocuk tutsaklara yönelik işkence ve tecavüzle anılan Pozantı Cezaevi önünde açıklama yaptı. Sonrasında ise Paris katliamında katledilen üç Kürt kadın devrimciden Leyla Şaylemez’in mezarını ziyaret etti.
"Gezi'den Lice'ye Gençlik Barışa Köprü Oluyor" şiarıyla yola çıkan Barış için Gençlik Dayanışması, Pozantı Cezaevi'nin önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polis, Adana Valiliği'nin cezaevlerinin önünde basın açıklamalarının yasakladığı yönündeki kararı olduğunu belirterek, izin vermedi. Gençler, cezaevine yüz metre uzak bir noktada basın açıklaması yaptı.
Gençler adına açıklama yapan Ece Esmer, devletin kirli yüzünün Pozantı Cezaevi'ndeki çocuk tutukluların çığlıklarıyla tekrar su yüzüne çıktığını belirterek, cezaevindeki Kürt çocuklarının adli tutukluların yanına konulduğunu, burada işkence, taciz ve tecavüzlere maruz kaldıklarını hatırlattı.
Pozantı Cezaevi'nde yaşanan bu olaylardan sonra hiçbir kamu görevlisinin cezalandırılmadığını, hatta bazı görevlilerin terfi ettirildiğini anımsatan Esmer, Kürt sorununda demokratik çözüm için cezaevlerinin ele alınmasının şart olduğunu vurguladı. Esmer, bu kapsamda cezaevlerinde hala "esir" olarak tutulan Kürt, sosyalist tutukluların, hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.
Barış için Gençlik Dayanışması olarak cezaevlerindeki siyasi tutuklulara özgürlük talep ettiklerini ifade eden Esmer, "Cezaevlerindeki işkence, taciz, tecavüz uygulamalarının bir daha yaşanmaması için uyarıyor, sorumluların derhal yargılanmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
Eylem, "Pozantıyı unutma, unutturma", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganlarının atılmasıyla sona erdi.
PARİS KATLİAMI AYDINLATILMADAN BARIŞ MÜMKÜN DEĞİL
Dayanışma üyeleri daha sonra Mersin’e geçerek Paris’te katledilen Kürt kadın devrimcilerden Leyla Şaylemez’in mezarını ziyaret etti.
Burada açıklama yapan Berfin Azdal, PKK Kurucularından ve Kadın Özgürlük Hareketi öncülerinden Sakine Cansız’ı, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan’ı ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’i saygıyla andıklarını söyledi. Kürt kadınlarına yönelik suikastin Kürt sorununda diyalog ve çözüm tartışmalarının yapıldığı bir dönemde gerçekleştiğini hatırlatan Azdal, her biri ayrı kuşakları temsil eden üç kadının katledilmesinin tesadüf olmadığını belirtti.
Üç Kürt kadın siyasetçinin, Kürt halkının özgürlüğü, kadınların kurtuluşu için mücadele ettiğini vurgulayan Azdal, içlerinden en genci olan Leyla Şaylemez’in gençlik mücadelesinin önemli bir değeri olduğunu söyledi.
Azdal, Başbakan Erdoğan'ın Avrupa’daki Kürtleri hedef göstermesinden kısa bir süre sonra katliamın gerçekleştiğini hatırlattı. Azdal, katliamda parmağı olan, göz yuman, hedef gösteren, yardımcı olan, emir ve alan, sessiz kalan herkesin yargılanması gerektiğini, aksi durumda gerçek barışın inşasının mümkün olamayacağını söyledi.
Açıklamanın ardından saygı duruşu yapan gençler, "Şehid namirin", "Jin Jiyan Azadi" sloganlarını attı.
Gençler, Gezi direnişinde polis tarafından öldürülen Ali İsmali Korkmaz, Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan'ın ailelerini ziyaret etmek için Antakya'ya doğru yola çıktı. Ziyaretin ardından burada bir anma etkinliği gerçekleştirilecek.