BDP'den lisede evliliğin önünü açan düzenlemeye tepki
BDP'den lisede evliliğin önünü açan düzenlemeye tepki
BDP'den lisede evliliğin önünü açan düzenlemeye tepki
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Milli Eğitim Bakanlığı'nın lise düzeyinde okuyan öğrencilerin evlenebilmesinin önünü açan yönetmeliğini bir soru önergesi ile Meclis'e taşıdı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması için verilen soru önergesinde, yeni düzenlemenin çocuk yaşta evlilikleri önlemek yerine teşvik eder nitelikte olduğu belirtildi.
Önergede şu ifadelere yer verildi: "7 Eylül 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği” ne göre, lise öğrencisiyken evlenen öğrencilerin örgün eğitimle ilişiklerinin kesileceği, fakat e-okul sistemi aracılığıyla Açık Öğretim Lisesi'ne veya Mesleki Açık Öğretim Lisesi'ne devam edebilecekleri belirtilmiştir. Bu düzenlemenin Türkiye'de çok yaygın görülen bir insan hakkı ihlali olan “erken yaşta evlenme” ve “çocuk gelin” gerçekliğiyle ilgili olumsuz bir rol oynayacağı yönünde kaygılar bulunmaktadır. Türkiye, Avrupa'da çocuk gelin sayısı bakımından ikinci sırada gelmekte ve yaygın görülen “erken yaşta evlenme” durumu özellikle kız çocuklarını mağdur etmektedir. Çocuk yaşta evlenen kız çocukları sağlık ve eğitim başta olmak üzere pek çok alanda haklarından mahrum edilmekte ve psikolojik ve fiziksel travmalara maruz kalmaktadır. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda, “Ortaoğretim Kurumları Yönetmeliği”nde bahsi geçen düzenleme, çocuk yaşta evlilikleri önlemek yerine, onları teşvik eder bir nitelik arz etmektedir."
BDP'li vekil Ayla Akat Ata, Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti:
1- Lise düzeyinde okuyan öğrencilerin evlenebilmesinin önünü açan bu düzenleme, hangi ihtiyaçtan yola çıkılarak yapılmıştır?
2- 18 yaşın altında olduğu halde örgün eğitime devam etmeyen kız öğrenci sayısı kaçtır?
3- 18 yaşın altında olduğu halde örgün eğitime devam etmeyen erkek öğrenci sayısı kaçtır?
4- Örgün eğitime devam etmeyen kız öğrencilerin devam etmeme gerekçelerini tespit amaçlı bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa elde edilen bulgular nelerdir?
5-TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin kadınlarda eğitimi durumu açısından 135 ülke arasında 98. sırada olduğu düşünüldüğünde, kız çocukların örgün eğitime devamını sağlamak amacıyla alınması planlanan önlemler nelerdir?
6- Bakanlık olarak, erken yaşta evlilikleri önlemek ve “çocuk gelin” gerçekliğine bir çözüm üretebilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortaklaşa çalışmalar yapmakta mısınız?